La cuisine française - matlagning på franska

14:31Jag tycker om att laga mat, men någon mästerkock är jag inte. Jag föredrar när matlagning är lustfyllt, och det blir det när det är okomplicerat. Det betyder såklart inte att jag inte gärna provar nya grejer. Förra helgen hade vi min lillasyster och hennes pojkvän, som var på besök i Paris, hemma hos oss för middag. Vi ville bjuda på riktigt franskt, så vi gjorde boeuf bourguignon. Etersom varmrätten hade många ingredienser och tog lång tid ville jag göra en enkel efterrätt som ändå var fin och smakade gott. Valet föll på äppelpaj - det knepigaste är att skala äpplena (det fick A göra för jag hatar att skala grejer).
Du behöver:
smördeg - tinad, om den var frusen när du köpte den (du kan också göra den själv men det kan jag inte ge några tips om)

  • 3 äpplen
  • 1 msk citronjuice
  • 2 msk råsocker (eller vanligt, om du bara har det till hands)
  • smör
  • 1 nypa kanel (valfritt)
  • crème fraîche till servering (jag tar alltid den feta varianten till just detta - det är trots allt efterrätt)

Rulla ut degen på en plåt med smörpapper och nagga den lite med en tandpetare.
Skala och skiva äpplena tunt och lägg i cirklar.


Du kan ocksa bara slänga på äpplena hipp som happ men det blir inte lika fint! 
Stänk ut citronjuicen på äpplena (det är inte så noga) och strö socker och kanel över. Rulla försiktigt ut upp kanterna på degen och vik den över äpplena (du ser på bilden däruppe ungefär hur det ska se ut). Hyvla eller skiva smöret tunt och lägg några skivor på äppelfyllningen. Stoppa in i ugnen på 180° i 15 min, vrid sedan upp till 220 grader ett par minyuter på slutet - men släpp inte pajen med blicken - de sista två minutrarna är bara för att ge pajen lite färg! 

Låt stå en liten stund så att den får vila och svalna en aning, servera i stora bitar med en helt osnål klick crème fraîche.

Jag har arrangerat om växterna litegrann hemma inför våren - öppna spisen i vardagsrummet är nu hem till de rosa- och rödtonade palettbladen. Nu väntar jag bara på lite riktig sol och värme, jag riktigt längtar efter att se dem ta fart!

You Might Also Like

0 kommentarer