Muséee des Arts Forains - ett underland

11:08


 Av alla hemliga, svåråtkomliga och magiska platser i Paris, tror jag att jag hittat den mest magiska. Musée des Arts Forains huserar i gamla vinlager i Bercy och är bara öppet publikt några veckor om året, kring jul. Låt inte namnet lura dig, det här är minst lika mycket ett regelrätt tivoli som ett museum, och passar både stora och små barn.
Jean Paul Favand, som skapat det här underlandet, har hållit på med antikviteter hela sitt liv. I mitten av åttiotalet började han samla på gamla karuseller, stånd och spel från nöjesparker och tivoli. 1996 flyttade han in sin samling i de gamla lagerhusen från den nedlagda vinmarknaden vid Bercy (det är en helt annan historia, det) och skapade en brokig, fantasifull, vacker mininöjespark som tar dig tillbaka - både till barndomen, och till nöjesparker från förr - där du kan se gamla kostymer, spela antika spel (även om det är svårt att föreställa sig att "whack-a-mole" på en söt liten mops! - se bild ovan), "åka" en cykel-karusell som måste trampas runt, lyssna på självspelande instrument och se föreställningar (spectacles) som steppdans, en enmansorkester och en mycket stark man (ibland alla på en gång).
Om du befinner dig i Paris andra halvan av december eller första veckan i januari så rekommenderar jag verkligen att lägga till ett besök på Musée des Arts Forains. Ta med cash till vin chaud som kokas över öppen eld, sockervadd, kolapopcorn eller annat ni kan tänkas vilja köpa från stånden på innergården.
Musée des Arts Forains ligger i Pavillons de Bercy på 53 avenue des Terroirs de France i 12e arrondissementet. Närmsta metro är Cour Saint-Emilion. Det går även att boka privata visningar eller hyra lokalerna för en fest eller tillställning.

You Might Also Like

0 kommentarer