Les grandes serres - djungel mitt i Paris

15:32I nordvästra hörnet av Jardin des Plantes, Paris botaniska trädgård, ligger les grandes serres, de stora växthusen, som huserar plantor som inte trivs med det franska klimatet vissa delar av året. Det har legat olika växthus på den här platsen sedan 1600-talet, men de nuvarande byggnaderna är betydligt nyare. Det första, och största, växthuset heter Jardin d'hiver, "vinterträdgården", och öppnade 1937. Det är som att kliva in i en varm och fuktig djungel, med fikusar, kalathéor, enorma monsteror och bananträd. Efter det finns tre växthus till, varav ett visar växternas evolution med exempel på några av de äldsta växtsorterna som finns. Det är ett av de äldsta växthusen och öppnade 1836, hundra år före det stora växthuset.
Det är en perfekt värld att försvinna in i en timme eller två såhär när snålblåsten viner runt knutarna, särskilt för en växtfantast som mig. I parken finns också ett väldigt gammal zoo med Przewalskihästar, getter och en enorm samling olika sorters reptiser (som också bor i väldigt varma byggnader där det är mysigt att strosa runt), och såklart det naturhistoriska museet med två byggnader - en med uppstoppade djur och en med skelett och missbildade djurfoster inlagda i formalin - som en gammal skola där det spökar. Den botaniska trädgården är i princip tömd såhär års, men med sina vackra blommor, medicinalväxter och annat är den perfekt att strosa i på sommarhalvåret.
Les grandes serres ligger i Jardin des Plantes i 5e arrondissementet, närmsta metro är Jussieu eller Gare d'Austerlitz. Öppet 10-17 alla dagar.

You Might Also Like

0 kommentarer