Sand, cider och skaldjur - äta, sova, se i Honfleur

12:42

Karusellen med gamla hamnen i Honfleur i bakgrunden.

Bara precis över två timmar ifrån Paris med buss (eller bil), i floddeltat där Seine rinner ut i Atlanten; ligger den söta hamnstaden Honfleur. Förra helgen bestämde vi oss för att vi behövde lite vida utsikter och hoppade därför på en morgonbuss och åkte till havet.

Honfleur är ganska litet och rätt så turistigt, men väldigt charmigt och perfekt för en liten getaway. Vi var där från lördag förmiddag till söndag sen eftermiddag och det fick helgen att kännas så mycket längre - som en hel liten semester. Alla behöver en liten semester (kanske till och med i semestern) och därför kommer här mina bästa tips för den som är sugen på att åka till Honfleur.

  • Du måste såklart kolla in den gamla hamnen när du är här, men det går egentligen inte missa. De flesta av restaurangerna ligger här, och även om de är turistiga är de flesta faktiskt helt okej. På lördagar är det marknad på Place Sainte-Catherine med mängder av frukt, grönt och dessutom lokala livsmedel som ost, korv, kryddor (titta bara på bilden nedan!) och calvados. Två bra saker att köpa med sig hem är smör och torr äppelcider. 
  • Se till att promenera i de mer residentiella delarna av stan. Om du går uppför så går du rätt. I backarna omkring hamnen ligger gamla hamnarbetarbostäder blandat med flådiga villor och utsikten är stundvis strålande. 
  • Det finns en karg, blåsig, romantisk och vacker strand. Missa inte den. 
  • Följer du huvudgatan rue de la Republique (som börjar vid Vieux Bassin, gamla hamnen) hittar du några enkla barer och caféer som frekventeras av locals och är behagliga för att vila fötterna över en kaffe eller en pression vingt-cinq (det heter inte un demi här förstod vi snabbt).  
  • På rue Cachin finns en drös mysiga ställen, särskilt rekommenderar jag Chez DD på nummer 28. 
  • Min bästa måltid på hela helgen var moule frites på Le 14 vid place Porte Rouen. 
  • Om du har möjlighet, passa på att besöka närliggande Étretat där du kan promenera på den steniga, blåsiga stranden och klättra uppför en brant backe för en utsikt över klippor som tar andan ur en. Det finns också bra restauranger med fisk och skaldjur ett par kvarter in från stranden. 
  • Vi bodde en natt på Hotel Mercure Honfleur vilket var centralt och fint och hade en superskön säng. Letar du efter en bra budgetvariant ligger Hotel Ibis Budget precis vägg i vägg. Det går förstås även att åka över dagen, men för ultimat semesterkänsla rekommenderar jag att stanna över natten. 
Kryddor på lördagsmarknaden, med prydliga skyltar som räknar upp användningsområden.

Plage du Butin i Honfleur.

Drömhus i backarna ovanför centrala Honfleur.

Gamla hamnen i skymningsljus.

Söta hus med fina blommor. 

Klassisk vy över gamla hamnen i Honfleur.

Klipporna i Étretat.

Klipporna i Étretat.

You Might Also Like

0 kommentarer