Att skaffa en lägenhet i Paris

23:20


Det har varit en busy vinter, med långa dagar på kontoret, mycket pappersarbete och pill med att integreras - på jobbet, i systemet, i samhället, i språket... och vi har bara kommit en liten bit på vägen. Men den här veckan tar vi ett stort steg - vi flyttar in i en omöblerad lägenhet i 12e arrondissementet. Vägen dit var ganska lång och väldigt krokig.

1. Förberedelser

Innan du ens kan gå på en enda visning behöver du börja med att göra din dossier. Det är en pärm med en drös papper som bevisar din existens och pålitlighet. En dossier ska innehålla kopior av följande:

  • Ditt pass
  • Dina tre senaste lönespecar 
  • Ditt attestation d'emploi - det här är ett intyg från din arbetsgivare på din anställning (ditt kontrakt duger inte om det är äldre än tre månader)
  • Ett bevis på din nuvarande adress (inte ett kontrakt, utan en elräkning eller gasräkning, till exempel)

Du kan också göra din ansökan lite sexigare med fler papper som ett personligt brev längst fram (de kommer vilja veta hur mycket din disponibla inkomst är så ta med det), ett intyg från din nuvarande hyresvärd på att du sköter dig och betalar räkningarna och dina tre senaste quittance de loyer (kvitton på din betalda hyra). Om du har en garant (en borgensman) så behöver du de obligatoriska pappren för den personen också. Om du tjänar mer än tre gånger hyran så ska du tekniskt sett inte behöva vare sig garant eller en caution bancaire (en sorts konto där din bank låser en årshyra som säkerhet mellan dig och din hyresvärd), men konkurrensen är hård och de flesta agenturer och ägare kommer ändå att be dig om det.

Se till att ha lite kopior på dina papper i en fin mapp (men inte för fin, när du väl räckt över en så får du inte tillbaka den) och se till att scanna dem så att du har en PDF också (vissa tar emot dossiern via mail nuförtiden). Så, nu har du din dossier och ditt hopp. Låt oss se lite lägenheter!

2. Boka visningar

Hyrorna i Paris är höga och de som är inom räckhåll för ens budget är ofta... en besvikelse som knappast lever upp till fantasierna en pinnat på Pinterest. Mitt bästa tips: se många lägenheter och håll förväntningarna rimliga (läs: låga).
Vi har haft ett tidsbegränsat kontrakt i den 14e och när vi började leta lägenhet för nästan två månader sedan var vi väldigt tidigt ute. Lägenheter är ofta libre de suite, alltså tillgängliga omedelbart, och ägare hyr helst ut till den som kan flytta in bums. Det är lite knepigt när det är för tidigt, för tidigt, för tidigt... för sent. Åtminstone om en har en bestämd deadline, och det hade ju vi. Vi kollade på minst en lägenhet om dagen sista veckan.
Om du inte pratar någon franska alls kommer det här steget att vara knepigt. Det bästa sättet att boka en visning är att ringa. Du kan även skicka intresseanmälningar via Seloger eller PAP men du kan vara säker på att 20 intresseanmälningar kommer att resultera i 13 meddelanden på din telefonsvarare och ett mailsvar. Jag gav helt enkelt upp efter ett tag och började ringa fastän jag tyckte att det var skitjobbigt. Alternativ två är att vända sig till agenturer som kan hjälpa dig på engelska, som Cosy Home, Parisattitude eller Entree Paris.
En sak att tänka på är att även om agenturavgiften är en tråkig kostnad, så är det skönt att ha deras hjälp om du råkar ut för läckor och andra problem som kan (och sannolikt kommer att) uppstå, eller om din hyresvärd inte vill återlämna din deposition. Dessutom har de koll på regelverk och håller hyrorna inom de lagliga gränserna, vilket innebär att du på ett år sannolikt går på ett ut.
En sista grej: bli inte rädd för annonser med konstiga (eller inga!) bilder. En av de bästa lägenheterna vi såg hade inga bilder, och en annan visade vig vara topprenoverad fastän de av någon outgrundlig anledning använt "före"-bilderna i annonsen.

3. Visningar

Igen, kontrollera dina förväntningar. Ta ett djupt andetag och blunda. Föreställ dig ett rött kök, heltäckningsmatta och mögel i badrummet. Så, nu kan du gå in. Nu kommer allting som är bättre än det att vara en positiv överraskning.
Klä dig helt och rent. Artighet är A och O (som i alla sammanhang i Frankrike), men kom ihåg att du inte behöver småprata bara för att vissa fransmän gör det. Om du inte skickat din dossier via mail i förväg, se till att ha den med dig. Förbered dig om du har frågor, skriv ned om du är osäker.

4. Waiting Game

När du väl hittat en lägenhet där du kan föreställa dig att bo börjar den jobbigaste delen av att leta lägenhet: att vänta på besked. Dessutom får du bara besked om du får lägenheten. Det är okej att ringa efter några dagar för att kolla om de tagit ett beslut, men har det varit tyst i över en vecka kan du stryka den lägenheten. För mig kändes det som att hjärtat hoppade över ett slag varje gång telefonen gav ifrån sig ett pip - och vi väntade konstant på besked om olika lägenheter i ett par veckor. Du kommer förmodligen att gå igenom hela processen flera gånger. Det är en del av spelet.
5. Att hitta en lägenhet
För oss kändes det väldigt plötsligt. Efter två rätt stora och flera små besvikelser, där vi fått höra allt från att vi inte hade garanter till att det var för jobbigt med utlänningar (!) började jag känna mig hopplös. En morgon innan jobbet satt jag på ett café i Montmartre med en kaffe och väntade på en visning på andra sidan gatan, när mobilen surrade till. Det var ett sms med goda nyheter: vi hade blivit erbjudna en lägenhet - en riktigt bra en. Jag skrev genast till A och meddelade honom och i samma sms skrev jag också "jag hör av mig till andra monsieur och ser om de kan ge oss ett besked idag." Vi hade nämligen en annan lägenhet på lut, en lägenhet vi verkligen älskade, och vi ville inte riktigt skriva på utan att åtminstone ha försökt få ett besked om den. Jag fick ett snabbt svar från agenturen med vår drömlya, de lovade besked efter lunch. Jag satt på nålar till två på eftermiddagen, när mobilen surrade och i andra änden var en vänlig röst som på rapp franska förklarade att ägaren godkänt oss som hyresgäster.

Först, ett ögonblick av pur lycka.
Sedan: insikter. Det måste skrivas papper. Det måste ordnas med försäkringar. El. Lägenheten är omöblerad så ett helt kök måste köpas. Säng, soffa, dammsugare. Dyrt, dyrt, dyrt.

Men strunt samma. Det är värt det.

Det där med alla papper är en helt egen historia, och bra grejer att veta. Men vi tar det en annan gång. Nu ska jag kolla på Pinterest.

You Might Also Like

0 kommentarer