Compiègne

07:47


En dryg timme med tåg från Paris ligger den lilla staden Compiègne. Det är en jättefin liten stad som finns omnämnd redan år 547 och Jean d'Arc försökte en gång, under hundraårskriget, frigöra staden från burgunderna. Det gick illa, hon blev tillfångatagen och såsmåningom avrättad men tack vare sina hjältedåd står hon nu staty på place de l'Hotel de Ville i Compiègne. 


Compiègne har ungefär 40 000 invånare och stadskärnan är nätt och lätt att promenera i. Det finns ett slott, Palais de Compiègne, med en tillhörande slottspark och många smala små gator med korsvirkeshus och vackra tegelhus såväl som de typiska honungsfärgade stenhusen med svarta franska gjutjärnsbalkonger.


Palais de Compiègne är något alldeles särskilt. Det rymmer flera museer och för €7,50 kan du gå in och besöka bland annat gamla kungabostäder (spoiler alert: de är spektakulära!) och en samling med gamla hästdroskor, cyklar och andra transportmedel. 


På gatorna som omger Place de l'Hotel de Ville ligger många restauranger och små caféer där det passar bra att stanna för lite lunch, en kaffe eller för att dela en karaff vin med en kompis. Allt som allt, en perfekt stad att njuta av eller dagen, eller till och med för att stanna över natten. Om du bestämmer dig för det senare föreslår jag middag på Bistrot du Terroir som omnämns i Guide Michelin och övernattning på Best Western Hotel Les Beaux Arts som har ett vackert och centralt läge precis vid floden.


För att komma till Compiègne tar du tåget från Gare du Nord. Köp en biljett till rätt destination i en av biljettautomaterna, den kostar ca 12-15 euro. Resan tar ca 50 minuter. 

Länken till hotels.com sponsrade genom ett affiliateprogram. Jag har själv valt vilken aktör jag vill rekommendera.

You Might Also Like

0 kommentarer