Kullersten, kaffe och kastellparken - äta, sova och se i Belgrad

15:51


Saker att se

Republic Square
Det här är det största torget i centrala Belgrad och pryds av ett monument över 1800-talsprinsen Mihailo som ansågs vara en mycket upplyst härskare som blev lönnmördad (inte att blanda ihop med Franz Ferdinand och skotten i Sarajevo, det var nästan ett halvt sekel senare). Torget är en central för kommunikationer och omgivet av flera gågator med shopping och restauranger - lite turistigt men mysigt.

Church of Saint Mark
Crkva Svetog Marka byggdes i mellankrigstiden och är en av de största kyrkorna i Serbien. Den är byggd i serbo-bysantisk stil och är både väldigt pampig och väldigt unik och omgiven av en vacker park.

Botaniska trädgården Jevremovac
I ett område strax nedanför huvudtorget Republic Square med höga, grå hus ligger den här parken med konstgjord sjö och små träbroar. I parken finns dessutom 250 sorters träd och buskar, både lokala och exotiska varianter, och ett växthus, byggt 1892, med tropiska växter.


Kastellet
I kröken där floden Sava möter Donau ligger kastellparken, där du förutom en stor, fin stadspark och ett zoo också hittar du en historisk borg, Kalemegdan. Delar av borgen är byggda på 500-talet och det går utmärkt att promenera omkring och undersöka slottet på egen hand. Vill du veta mer kan du hyra en audioguide i kiosken vid Spoljna Stambol kapija (Stambol-grinden) för en spottstyver.


BTG Park
När vi var i Belgrad i våras för att springa halvmaran med våra vänner i Bridge the Gap så hade Belgrade Urban Running Team, Ssideline City Run Clubs motsvarighet i Belgrad, sett till att staden fått en egen Bridge the Gap-park som minne till den helgen och det som rörelsen står för (bridge the gap = to make a connection where there is great difference). I parken finns en plakett med namnen på alla närvarande klubbar, och se, där står vi med! Varje klubb fick också ett träd så att de kan stå där och växa tillsammans. Självklart måste du dit. Varför inte ta en joggingtur dit?
BTG Park ligger på Ljutice Bogdana 2.

Var ska du bo?
Det är en bra idé att bo centralt. Det finns absolut delar av stan som kan kännas lite ruffare om kvällen men i Stari grad, den gamla delen av stan är det lugnt och tryggt att röra sig även kvällstid. Inom stadsdelen är det promenadavstånd, till alla möjliga bekvämligheter som restauranger, barer, mataffärer och muséer. Ett bra budgetalternativ är Crystal Villa Kalemegdan. Inredningen är fräsch om än något daterad men för en prislapp på under 400 kronor per natt är det ett kap med sitt utmärkta läge precis intill kastellparken. För ungefär 700 kronor per natt kan du bo på supermoderna, fyrstjärniga One Luxury Suites runt hörnet från Republic Square. Passa på att leva lyxliv när du är i Belgrad, du får mycket för pengarna här!

Äta gott


Koffein
Det här kaffestället gör jättegott kaffe och har snygg inredning och lika snygga gäster. De har två adresser, min favorit är den på Uskočka 8.

Epigenia Wine & Tapas Bar
Undangömt bakom ett slitet hus på Resavska 25 ligger en stor, vacker innergård med mysig belysning. Det är Epigenias uteservering, och här kan du äta utsökta tapas och dricka jättegott, serbiskt rödvin. Glöm inte bort att det här är en fancy restaurang, så försök vänta på personalen som kommer och fyller på ditt glas. För den sakens skull är det inte dyrt, 350 sek räcker gott till en kalasmiddag för två, vin inräknat.


Smocvica Kralja Petra
Detta B&B har ett café som är mysigt inne men har en ännu bättre uteservering. Passar bra för både brunch och en mindre pretentiös middag. Vad sägs om en lantfrukost med ägg, färskt bröd och färska grönsaker för nätta 42 sek? Det finns även goda sallader, quesedillas och zucchinifritters för att nämna några lockande raderna på menyn. Expertens tips: de goda drinkarna gör inte heller hål i fickan, direkt. Du hittar Smocvica på Molerova 33.

Ut och dansa/ta ett glasKenozoik
På en gata runt hörnet från Republic Square finns en valvgång. Om du går förbi huset som saknar fönster i fönsterhålen och svänger till höger på innergården kommer du till en stor, svart plåtdörr. Bakom den ligger Kenozoik, en snygg nattklubb med skyhögt i tak, konst gjord av neonljus i taket och träd målade på väggarna.
Nenozoik ligger på innergården vid Cetinjska 15a.

Monsun
I vad som ser ut som ett slitet industriområde vid hamnen ligger en samling nattklubbar. Monsun är en av de största, och inryms bakom en stor, svartmålad port. I vad som gissningvis är ett gammalt lager ryms en stor nattklubb med flera barer, enormt ljudsystem och blinkande lampor - perfekt för att dansa bort halva natten.
Monsun ligger på Ulica Travnicka.

Tranzit Bar
Tranzit Bar ligger (bokstavligen) runt hörnet från Monsun. Bakom en nedklottrad och sliten tegelvägg öppnas en lyxig industrilokal inredd med tegelväggar, stållampor och skinnklädda soffor. Det finns en fin uteservering bakom muren till höger med öppen eld och retromöbler.
Tranzit Bar ligger på Bracé Krmanovic 8.

Vissa länkar i inlägget är sponsrade genom ett affiliateprogram. Jag har själv valt vilken aktör jag vill rekommendera.

You Might Also Like

0 kommentarer