Pärlan vid Medelhavet - äta, sova, se i Marseille

07:46

Marseille har ett rykte om sig att vara en stökig och lite farlig stad, men faktum är att denna stad, som är den största medelhavsstaden i Frankrike, har många fler sidor än så. Förutom att vara en av de äldsta städerna kring medelhavet med mer än 2600 år gamla anor finns det ett bubblande kulturliv och staden är omgiven av härlig natur och vingårdar som kan nås på egen hand eller med guidade turer. Arkitekturen är en intressant blandning av typiska medelhavsfasader i gult och rosa, haussmannianska hus och moderna byggnader.

Saker att seBasilique Notre-Dame de la Garde
162 meter över havet, med en utsikt över Marseille och medelhavet, ligger Basilique Notre-Dame de la Garde. Den byggdes 1864 på en plats där det legat ett kapell ända sedan 1200-talet. Att ta sig upp är något av en pers (vi promenerade upp i 30 graders värme!) men väl värt utsikten. Från metron tar det en dryg halvtimme att klättra uppför backen och alla trappor upp. För den som vill finns det även bussar. Delar av basilikan har inträde men det finns toaletter och utsiktsplatser att komma åt gratis.
Närmsta metro är Estrangin Prèfecture.

Le Panier
Det gamla hamnarbetarområdet sträcker sig från från Rue de la Republique i öster till Vieux Port i söder och Medelhavet i väster. Här finns smala, snirklande gator och en del shopping, både unika små butiker och turistfällor.
Närmsta metro är Vieux Port.

MuCEM
Marseille är en av de äldsta städerna i Europa och här finns Musée des civilisations de l'Euroupe et de la Mediterranée, muséet för historia om civilisationerna kring Medelhavet. Förutom spännande utställningar är muséet intressant för sin arkitektur och sina utsiktspunkter. Ett kubformat hus är sammanbyggt via broar med ett gammalt kastell och från flera platser är utsikten över vieux port (gamla hamnen) och havet. Restaurangerna och caféerna som finns i det stora komplexet är inte så mycket att hänga i cederträdet men en öl i solen med utsikten över stan är svåröverträffad.
MuCEM ligger på 7 promenade Robert Laffont i 2e arrondissementet. Närmsta metro är Vieux Port.

Les Calanques
Les Calanques ligger mellan Marseille och den gamla fiskebyn Cassis, som numer är en fashionabel semesterort. Det är en bergskedja som reser sig ur medelhavet. För den som vill promenera och uppleva storslagen natur, och kanske ta ett dopp i det klarblå vattnet i en av badvikarna. Det är lättast att nå Les Calanques från Cassis, som ligger ungefär 20 minuter från Marseille med tåg. Tre tips på vägen: ta med en flaska vatten och en keps, ha bekväma skor och börja direkt efter en rejäl frukost.

Palais Longchamp
Jag gillar både konst- och naturhistoriska museum och Palais Longchamp rymmer båda dessa saker, men är extra värt besöket för byggnadens skönhet. Palatset påbörjades 1839 och tog 30 år att bygga.
Palais Longchamp ligger på Rue Espérandieu i 4e arrondissementet. Närmsta metro är Cinq Avenues Longchamp.

Var ska du bo?


Om du letar efter ett plånboksvänligt boende i Marseille är Citadines Castellane Marseille (60 rue du Rouet i 6e arrondissementet, närmsta metro är Castellane) ett bra val som inte spräcker din budget. Förutom att rummen börjar på strax under 600 pix är de inredda med ett litet men funktionellt kök, så att du kan välja att äta vissa måltider hemma. Området har gott om mysiga restauranger och barer. Om du vill bo mer centralt är Hotel Alizé Marseille (35 quai de Belges i 1er arrondissementet, närmsta metro är Vieux Port) i Vieux Port lämpligt. Rummen är enkla men de kostar från drygt 700 kronor och för bara ett par hundralappar till kan du få utsikt över hamnen och havet!
Om dina fickor är djupa och du vill bo i det finaste rummet Marseille har att erbjuda är InterContinental Marseille (1 Place Daviel i 2e arrondissementet, närmsta metro är Colbert Hotel de Région eller Vieux Port) det självklara valet. Hotellet är inrymt i stadens gamla huvudsjukhus, Hotel Dieu med anor från 1100-talet (den nuvarande byggnaden är från 1753). Majestätiskt och med en strålande utsikt från Le Panier mot gamla hamnen och lyxiga finesser som inomhuspool, spa- och fitnessanläggning och en egen Guide Michelin-restaurang. Nämnde jag höga fönster, lyxiga rum och terasser mot medelhavet?

Äta gott


Staden svämmar över av små och stora uteserveringar och maten är genrellt prisvärd men kvaliteten varierar. Mitt favoritknep är att strosa förbi i långsamt tempo och snegla på andras fat tills jag ser något som lockar. I denna gamla arbetarstad är "pieds et paquets", alltså mage och klövar, saker som ibland ingår i traditionella rätter, så det kan vara en bra idé att kolla en extra gång innan du beställer om du är lagd åt det känsliga hållet.

Le Detour
Trendigt och charmigt i Castellane-kvarteren. Mysig inredning och väldigt hög kvalitet på råvarorna. Inte särskilt vegovänligt, men med lite tur bjuder den trevliga personalen på hemmagjord päronsprit innan du går. Jag har skrivit mer utförligt om Le Detour här.
Le Detour ligger på 24 rue Falque i 6e arrondissementet, närmsta metro är Castellane.

Le Panier
Trots en "turistig" framtoning är Le Panier fullt med restauranger som är värda din tid. Lokala dofter (mycket tomat, fisk, olivolja, vitlök och saffran, för att nämna några) svävar runt mellan de gamla husen och lockar. Bar de 13 coins är ett trevligt ställe med en mysig uteservering på ett torg.

Le Miramar
Bouillabaise är Marseilles lokala specialitet och stolthet och serveras på många av stadens restaurang. Den bästa sägs finnas på Le Miramar i Vieux Port.
Le Miramar ligger på 12 quai du Port i 2e arrondissementet, närmsta metro är Vieux Port.

Om du tröttnar på franska delikatesser
Marseille har varit en internationell stad i hundratals år och svämmar över av italiensk, grekisk, nordafikansk och även asiatisk mat. Jag har skrivit om Bistrot Asiatique tidigare och Les delices du Maroc (87 rue de la Palud i 6e arrondissementet, närmsta metro Estrangin Prefecture) är poppis för sina marockanska rätter och autentiska atmosfär.

Ut och dansa/ta ett glas

Blonde et Brune
Blonde et Brune ligger i ett charmigt och hippt område. Här samlas de unga och snygga för att dricka provencalskt vin på den mysiga innergården. Och ja, det finns ett tak som de kan fälla upp om det skulle börja regna.
Blonde et Brune ligger på 81, rue de Breteuil i 6e arrondissementet, närmsta metro är Estrangin Préfecture.

Bistrot de l'Horloge
Kring Vieux Port ligger en drös olika barer varav många är lite stökiga och andra helt enkelt tråkiga - sedan finns några riktiga pärlor med billigt, gott, provençalskt vin och trevlig personal. Bistrot de l'Horloge ligger på ett gammalt marknadstorg som är full med uteserveringar, men det är här "the locals" väljer att hänga.
Bistrot de l'Horloge ligger på Cours Honoré d'Estienne d'Orves i 1er arrondissementet, närmsta metro är Vieux Port.

ShoppingLe Panier
I Le Panier kan du hitta hantverk och klassiskt provençalska saker som lavendel och tvål. Det är roligt att gå och plocka i de små butikerna, vissa turistiga och vissa väldigt personliga (jag stötte t o m på svensk design!). Inredning, scarves och Coutellerie du Panier,  där du kan köpa vackra, handgjorda knivar (men försök inte få med dem hem i handbagaget...) eller bara se på när de tillverkas.

Shoppingdistriktet
Området precis norr om metrostationen Estrangin Prèfecture är utmärkt för shopping. Rue Grignan, Rue Francis Davso och och Rue de Rome är de största gatorna och här hittar du allt från Louis Vuitton, Hermès och Galeries Lafayettes till typiska franska butiker som Cop.Copine, L'Occitane, Repetto, Sessùn, Gerard Darel och Princesse Tam Tam. Kedjor som Pimkie, Mango, Bershka och Stradivarius finns också liksom en drös butiker som jag aldrig sett i Sverige.

Cours Julien
Strax öster om shoppingdistriktet ligger torget Cours Julien som har gott om palmer och uteserveringar. Området är känt för ung indie-kultur och på gatorna kring torget hittar du många färgglada och annorlunda butiker med kläder, smycken, second hand, hantverk och mycket annat. Området är dessutom bartätt och passar bra om du är sugen på en drink, eller fyra, på kvällen.

Länken i inlägget är sponsrad genom ett affiliateprogram. Jag har själv valt vilken aktör jag vill rekommendera.

You Might Also Like

3 kommentarer

 1. Var i Marseille 1977. Du var inte ens född... Vi åkte dit i en Renault 4 L, köpte vitlöksfläta innan hemfärden (tältade) första dagen där. Det kändes som om bilen skulle explodera av den uppvärmda vitlöken, när bilen stått i solen ;-) Lyxade till det i Marseille och tog in på hotell för 40 francs/natt(!) alldeles i centrum, vid gamla hamnen. Rekommenderades garage för "lyxbilen" intill. Det kostade mer än hotellrummet... Ryktet om kriminalitet var starkt på den tiden! Borde nog åka tillbaka, det var en härlig stad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter spännande! Jag tyckte verkligen mycket om Marseille, vill absolut åka tillbaka för det känns som att det finns så mycket mer att upptäcka! Jag upplevde inte Marseille som särskilt otryggt även om en såklart ska vara uppmärksam och tänka sig för om var en rör sig sent på kvällen och så, men jag såg gott om barnfamiljer som turistade för glatta livet i stan :)

   Radera
  2. Det har rimligen ändrat sig mycket på 40 (Hjälp! Hur gick det till?)
   år :)

   Radera