Ett slott i Champagne

08:12 

I början på sommaren satt vi på en uteservering i Stockholm och åt middag och pratade om den annalkande semestern. Någons planer hade grusats och någon annan hade helt enkelt inte bestämt sig för vad årets rekreationella äventyr skulle bli. Efter lite bollande fram och tillbaka kom vi fram till att det ultimata skulle vara att hyra ett riktigt stort hus, eller ett slott, på landet. Eftersom delar av kompisgänget redan hade planerat att befinna sig i Frankrike föll valet på Champagne. Vi startade ett Facebook-event, gjorde vår research på internet och hittade tillslut detta 1600-talsslott i närheten av Chalons-en-Champagne som vi bokade. Tio personer möttes upp på Gare de l'Est en sen juliförmiddag och åkte ut.
Om du vill göra något liknande så är mina bästa tips de här:

  • Det är inte så dyrt som du tror. Det går lätt att hitta herrgårdar och slott med åtta sovplatser och uppåt, och priset per person brukar bli mindre än att bo på ett trestjärnigt hotell. Lägg därtill utomhusplats, ofta en pool och möjligheten att laga mat tillsammans med vänner vilket sparar en del pengar så är det inte en särskilt dyr semester.
  • Skapa ett event på Facebook och bjud in dina vänner. Viktigt att göra klart att ett Ja innebär att en är redo att betala sin plats även om en skulle få förhinder. Att hitta en ersättare kan ju också vara okej förutsatt att det är en person som är okej med de andra som ska åka. 
  • Var ska ni åka? Ni måste såklart vara överens, men det är bra att ha en tydlig idé eftersom det är mycket lättare för dina vänner att ta ställning till. Vi bokade slottet genom Oliver's Travels, det finns många aktörer så det är en bra idé att kolla upp via Tripadvisor eller liknande innan ni betalar någonting. 
  • Likaledes är det bra att komma överens om hur ni gör med gemensamma kostnader som uppkommer under semestern. Vi använde ett kreditkort som tillhörde en av oss, delade sedan totalen på antalet deltagare och alla swishade sin del till kreditkortsinnehavaren. Ett annat alternativ kan vara att alla tar ut en överenskommen summa i rätt valuta och lägger i en gemensamma kassa.
  • Det är en bra idé att fundera på vad som finns i närheten, och hur ni kan komma dit. Ni måste förmodligen handla mat, och för att få hem matvarar till ett tiotal personer behövs förmodligen en bil. Ska ni hyra bil? Om ni vill köpa hämtpizza, cigaretter eller är sugna på att gå ut och äta någon kväll, eller om ni tröttnar lite på varandra och behöver egentid, finns sådant på promenad- eller cykelavstånd (med många hus följer några lånecyklar)? Är det enklare att bara ta taxi om ni inte tänkt göra så många utflykter? Isåfall, har ni någon i gänget som pratar språket tillräckligt väl för att ringa och boka en taxi? Logistiken behöver tänkas igenom. Vi hade två personer i gänget som brukar bila på sommaren och de tog sin bil med sig ned till Frankrike, så vi klarade oss med den plus några taxiresor till och från tågstationen. Hade vi varit där längre tid så hade en hyrbil eller två varit nödvändigt, eftersom vi hade velat ha större möjlighet att göra utflykter. 
  • På tal om logistik, så måste det ju handlas och lagas mat. Det är en trevlig bit, men det är också en trevlig bit att sitta i trådgården och dricka ett glas vin medan någon annan gör det. Hur turas ni om? Vi körde lite på volley men det betydde att vissa kände att de fick städa mer efter matlagningen än andra. Nästa gång kommer jag att föreslå måltidsteam.
  •  Slutligen: vad kostar det då? Svaret är att det kan bli nästan hur dyrt som helst, beroende på hur lyxigt ni väljer att göra det. Många erbjuder catering och om ni tar mycket taxi så kostar det. Som en fingervisning så kostade vårt boende för tre nätter ungefär 2200 kronor per person. Totalkostnaden för mat (vi handlade en gång per dygn - middag, påfyllning till frukostbuffén och lunch till nästa dag), vin (vi köpte in både lådvis med champagne och även öl, rödvin etc från mataffären) och ett par taxiresor blev ca 1000 kronor per person för alla tre dagarna och då snålade vi inte på något. Resekostnader är väldigt beroende på när du åker, var du åker och hur långt innan du bokar, så det lämnar jag utanför. 
Allt som allt var det ett fantastiskt inslag i semestern att få ta det lugnt och äta gott med vänner på landet några dagar, och jag hoppas på att det blir något liknande nästa år. 

You Might Also Like

0 kommentarer