Cassis

08:47

En förträfflig sak med Frankrikes södra kust är att städer och byar ligger väldigt nära varandra. Det är väldigt enkelt och smidigt att göra dagsutflykter. När vi var i Marseille bestämde vi oss en dag för att ta tåget till Cassis, en gammal fiskeby som ligger bara 17 minuters med tåg från stan. Nuförtiden är Cassis inte längre en liten fiskeby utan snarare en lyxig semesterort för välbärgade turister från både Frankrike, Sverige och andra länder. Mysiga, smala små gator, en vacker småbåtshamn, charmiga små stenhus i härliga, varma medelhavsfärger och en stor men knökfull strand. I hamnen ligger ett gäng fiskrestauranger med varierande kvalitet. Strosa ett varv och lyssna efter var de flesta talar franska, och snegla på folks mat, så blir det bra. Vi valde en väldigt bra, Poissonnerie Laurent.
Mellan Marseille och Cassis ligger les Calanques, en bergskedja som stiger upp ur vattnet. I vikarna mellan bergsryggarna finns vackra små vita stränder med turkost vatten. Det finns fantastiska vandringsspår däruppe, se bara till att ha bekväma skor, en keps, gott om vatten och solskyddsfaktor med dig.

Bilderna ovan föreställer en vinodling vi passerade på väg från tåget ner till centrum, min lunch på Poissonniere Laurent, småbåtshamnen och den första viken en kommer till om en vandrar upp i les Calanques.  

You Might Also Like

0 kommentarer