Parisiska parker

21:00Paris är en stad som är känd för sin skönhet och parkerna är inget undantag. Vilken är den bästa parken? Svaret är att det beror på vad du är ute efter. Det finns parker och grönområden för alla smaker, som passar för en picnic eller träning eller en romantisk promenad. Trimmade rabatter eller naturliga buskar, gravstenar eller monument. Här är mina favoriter.


Parc Monceau

Den här vackra parken ligger på gränsen mellan 8e och 17e arrondissementen. Hit kommer den välmående stadsdelens invånare för att äta lunch på gräset, spela boll, ta en joggingtur eller helt enkelt strosa runt och prata. Det finns en konstgjord liten sjö och tjusiga rabatter med exotiska blommor och stämningen är livlig. Här kan du sitta på gräset och läsa en bok, ha picnic med vänner eller bara njuta av omgivningen.

Parc Monceau ligger i 8e arrondissemenett, närmsta metro är Monceau.
Cimitière du Père Lachaise

Denna stora, lummiga oas i stadens västligaste arrondissement är perfekt när du behöver lite lugn och ro. Trots att det är en kyrkogård är stämningen snarare stillsam än sorglig, och de höga, vackra gamla träden och smyckade gravarna gör platsen speciell. En promenad i ensamhet, eller en romantisk dejt?

Cimitière du Père Lachaise ligger i 20e arrondissementet, närmsta metro är Père Lachaise.


Esplanade des Invalides

Många av Paris parker stänger vid mörkrets inbrott. Vill du ha en rolig picnic med dina vänner utan att behöva bryta och packa ihop när parkvakternas visselpipor börjar höras i skymningen, är denna stora, platta gräsmatta (som inte är inhängnad) ett bra val. En varm sommarkväll är det tätt mellan sällskapen som spritt ut sina filtar och plockat fram ost, vin och baguetter. En annan plats som har samma fördel (men saknar gräs) är kajen vid Seine (min favorit är quai d’Orléans på Ile Saint-Louis) och kajerna längs med Canal Saint-Martin.

Esplanade des Invalides ligger i 7e arrondissementet, närmsta metro är Invalides.


Bois de Vincennes

En av Paris två gröna lungor. Bois de Vincennes ligger öster om Paris och innehåller flera sporthallar, en konstgjord sjö, milvis med promenad- och löpspår och ettslott med anor från 1300-talet Västerut ligger Paris andra lunga, Bois de Boulogne, som också är värd ett besök.

Bois de Vincennes ingång finns längst ner i Paris 12e arrondissement, närmsta metro är Porte Dorée. 


Jardin du Luxembourg
Kanske en av de mest kända parkerna i Paris. Parken konstruerades från början som trädgården till Marie de Medicis palats som hon byggde efter bortgången av sin make, Henri IV. De raka linjerna med träd bildar ett vackert tak av gröna löv på sommaren, men allra bäst är parken på hösten medsin gula skrud I parken finns flera gräsmattor och vilken du får sitta på beror på – för att skydda gräsmattorna varvas det. Läs på skylten (eller sitt där alla andra sitter) så blir det rätt.
Jardin du Luxembourg ligger i 6e arrondissementet, närmsta metro är Odéon. 


Parc des Buttes Chaumont
Den största parken innanför Periphérique. Kuperad och vildvuxen och inspirerande, med en strålande utsikt över Paris från sina platser, då parken ligger på en höjd. Klientelet är en salig blandning av familjer, joggare, gamla gubbar som läser dagstidningen på en bänk och hipsters. I parken finns Rosa Bonheur, där du kan dricka en kall öl eller en smoothie och spana på folk.
Parc des Buttes Chaumont ligger i 19e arrondissementet, närmsta metro är Buttes Chaumont.


Jardin des Plantes
Jardin des Plantes är Paris botaniska trädgård. Förutom lotter med kryddor, medicinalväxter och exotiska blommor finns även två naturhistoriska muséer och ett växthus med regnskog som en kan besöka! Vackra alléer med höga gamla träd visar vägen runt en av mina favoritplatser i Paris.

Jardin des Plantes ligger i 5e arrondissementet, närmsta metro är Jussieu.


Place des Vosges
Place de Vosges är mer ett torg än en park, men en solig dag kan du vara säker på att det här är en plats lika bra som vilken uteservering som helst till att spana på folk från en skön plats, här kan du dessutom sitta i gräset. Torget ligger mitt i Marais och är alltid fullt av människor som vill vila fötterna en stund när vädret är bra. Ett varnande ord: det här är en av få platser i Paris där du inte får dricka alkohol, så lämna vinet och köp istället en god falafel på rue des Rosiers runt hörnet.
Place des Vosges ligger i 4e arrondissementet, närmsta metro är Saint-Paul, Chemin Vert eller Bréguet-Sabin.

Le Jardin du Musée Rodin
Musée Rodin har en trädgård som är känd för sin skönhet (och för sin biroll i Midnatti Paris). Lite steril för min personliga smak men värd ett besök.

Jardin du Musée Rodin ligger i 7e arrondissementet, närmsta metro är Varenne.


Square du Batignolles
Den här lilla parken är en aning om hemlig om en inte är bekant med Batignolles, ett mysigt kvarter i Paris nordvästra hörn som är hippt, charmigt och glest med turister. Parken är vackert anlagd och stillsam och ett utmärkt stopp om du är i krokarna.
Square du Batignolles ligger i 17e arrondissementet, närmsta metro är Brochant.

Parc de la Villette
Området Villette blomstrar och är ett av parisarnas favorithäng på sommaren. Parken erbjuder inte bara picnicvänliga gräsmattor utan också utomhusbio. Med konserthus, ett tekniskt museum och flera andra spännande byggnader går det lätt att fördriva en dag här även vintertid.

Parc de la Villette ligger i 19e arrondissementet, närmsta metro är Porte de Pantin.

Vilken är din favorit? Har du något fint minne knutet till en park i Paris? Berätta!

You Might Also Like

0 kommentarer