Att åka kollektivt - buss och tunnelbana Paris

13:03

Tunnelbana i Paris

Att åka med kollektivtrafiken i en stad man inte kan så väl kan vara både läskigt och praktiskt. Det är ett snabbt sätt att ta sig från en plats till en annan, men det är också krångligt att förstå hur systemet fungerar, etikett och var en köper biljett. Jag har åkt tunnelbana (metro), buss och tåg i Paris många gånger och gått på ett gäng nitar och hört historier från kompisar som gjort andra misstag, så jag tänkte att en enkel guide till hur det funkar i Paris kunde vara på sin plats!

Planerar du att åka till Paris snart? Klicka här för att se min guide över områden och hotell i Paris!

Allmänt
Ladda ner RATPs app (det är de som driver Paris kollektivtrafik). Där kan du söka på resor och få upp både information om eventuella förseningar, byggarbeten och annat som gör att du kanske måste anpassa din resa. Det finns detaljerade kartor över metron, tågen och bussnätet om du föredrar att undersöka din resväg mer manuellt. 

Biljetter och priser
Det enklaste sättet att betala för sig i Paris kollektivtrafik är att köpa en "carnet de dix", alltså ett häfte med tio biljetter. Det kostar ungefär €15 och då får du tio lösa biljetter till ett lite lägre pris än om du köpt varje biljett för sig (och slipper stå i kö nio gånger till). De kan köpas i maskinerna som finns på alla stationer, eller i informationsdisken som finns på vissa stationer. Det finns även pass för 1-5 dagar, med obegränsat åkande, vilket är bra om du vill röra dig runt mycket i staden under begränsad tid. Du måste åka 4-5 resor per dag om det ska vara värt pengarna, men det ingår också lite rabatter på en del sevärdheter och muséer. Läs mer här. Nuförtiden tar både maskiner och infocenter kort. 

Metron
Metron, Paris svar på tunnelbanan, är superlätt att hitta i, men ofta krävs flera byten. Här hittar du Paris tunnelbanekarta. De går smidigt och snabbt, eftersom tågen går tätt och nästan alltid i tid, men det är ibland mycket trappor mellan perrongerna och om du eller någon i sällskapet har svårt att gå/ta sig fram så är det ett ganska dåligt alternativ. Då är faktiskt bussarna bättre (läs mer om dem nedan). En metrobiljett räcker en resa, oavsett antal byten. Behåll biljetten tills du gått ut genom spärrarna, om du blir ertappad utan biljett krävs du på pengar på stående fot!

Bussar
Bussarna är trevliga att åka och oftast mindre trånga än metron, särskilt i rusningstid. De är också väldigt bra på att komplettera metron - om du behöver göra flera byten för att komma dit du vill med metron, är oddsen att det finns en buss som går raka vägen. Dessutom bra sightseeing! Att gå ner under marken och komma upp någon helt annanstans kan göra det knepigt att få grepp om hur stan hänger ihop, då är det fint att åka ovan mark och se sig om. Karta för bussar finns här. En vanlig metrobiljett räcker en bussresa, byter du buss måste du ta en ny biljett.

RER-tågen
RER-tågen är regionala tåg (Réseau express regional), och för många besökare är linje B det första de möter när de åker från Charles de Gaulle. Vill du besöka Versailles, se Zlatan spela på Stade de France, outlet-shoppa på Vallée Village eller åka till Fontainebleau för att kolla in slottet, parken och den fina lilla byn, så är det RER-tåget som gäller. Här gäller inte vanliga metrobiljetter, utan en specifik biljett för resan måste köpas i en automat. Du anger var du ska någonstans och betalar i enlighet med hur långt du ska. Biljetten gäller från den station där du köpt den. 

Åka på natten
Metron börjar gå vid femtiden på morgonen och sista tåget går vid kring ett på natten - det gäller även helger. Mellan ett och fem är det svårt att få tag i taxi. Det finns nattbussar också, Noctilien. Kartor för dem hittar du här

Stölder och annat tråkigt
Jag har tyvärr flera vänner och bekanta som blivit bestulna på mobiltelefoner på på metron - till och med fått den ryckt ur handen av någon som slunkit ut precis som dörrarna stängs. Håll i dina saker. Stäng väskan, ha inte värdesaker i fickorna. Om du har koll på dina grejer så finns det ingen anledning att oroa sig. 

Men mest av allt, njut! Det är billigt och enkelt att upptäcka hela Paris så hoppa på metron och utforska!
Om du inte bestämt var du ska bo ännu, kan du hitta min hotellguide om du klickar här.

You Might Also Like

2 kommentarer

 1. Jag har hört att man aldrig ska behöva göra fler än två byten i metron, oavsett var man ska! Har för mig att jag försökte kolla om det stämde när jag hörde det och tror jag kom fram till att det verkar göra det.

  Har ni haft er filmfestival förresten? Om ja, hur gick det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det är nog möjligt, jag tar nästan aldrig metron om det är mer än ett byte. Åker buss eller taxi (som kostar typ hälften jämfört med Stockholm) isåfall. Filmfestivalen är helgen som kommer, hoppas du vill komma!

   Radera