Paris om våren

10:01Paris är vackert på våren, när parkerna grönskar med nya blommor, uteserveringarna svämmar över av glada människor och den bleka solen lyser mot de ljusa fasaderna. Dessutom finns det mängder av saker att sysselsätta sig med när det blir lite varmare. Paris är som bekant en stad där människornas vardagsrum är restauranger, caféer och till och med gatan. Här är några saker som passar som bäst att göra på våren.


 • Att sitta på en uteservering med en kaffe eller ett glas vin och titta på människor är en av de bästa sakerna jag vet, egentligen året om, men på våren är det extra fint eftersom människor just bytt till sina nya vårkläder och tunnare jackor, luften är ljummen och fler är ute och rör sig i staden. Café La Favorite (6 Rue Rivoli, 4e arrondissementet, metro Saint-Paul) har en stor uteservering alldeles intill kyrkan Saint-Paul och på La Perle (78 Rue Vielle du Temple, 3e arrondissementet, metro Saint-Paul) finns det alltid billigt vin, intressanta människor att titta på och en god omelett om du är sugen på lunch. La Bombe (20 Rue du 4 Septembre, 2e arrondissementet, metro Quatre-Septembre) ligger i bankdistriktet och bara några minuters promenad från varuhusen Galeries Lafayettes och Printemps, perfekt för en mojito efter shoppingen. De har utmärkta sallader. Le Chat Bossu (37 Rue de la Cotte, 12e arrondissementet, metro Ledru-Rollin) ligger intill Marché d'Aligre som är öppen fram till lunchtid alla dagar i veckan, och många stannar till för en snabb kaffe "au comptoir" (vid zinkbaren). Området är livligt även på kvällen och uteserveringen ligger på två sidor av huset, vilket innebär att man kan välja mellan stimmiga Rue Faubourg Saint'Antoine och en lite tystare Rue de Cotte. La Palette (43 Rue de Seine, 6e arrondissementet, metro Mabillon eller Saint-Germain-de-Prés) är en klassiker som alltid kan göra mer utrymme på sin uteservering om man frågar snällt. För nattklubbskänsla är Faust (på vänstra stranden under Pont Alexandre III) stora uteservering intill Seine vid Pont Alexandre III oslagbart. Klä dig chict!
 • Picnic är en klassiker. Bra platser för picnic är Parc des Buttes Chaumont, Parc Monceau och längst ner i Jardin du Luxembourg (där finns gräsmattor som det är tillåtet att sitta på). Vill man sitta kvar senare på kvällen (parker stänger runt nio-tio på kvällen, läs på skylten vid ingången!) så finns det flera platser som passar bra. Min favorit är ju alltid kajen på Ile Saint-Louis, men föredrar man gräs under ändan så är parken kring Esplanade des Invalides bra, och föredrar man utsikt (och inte har något emot att trängas med turister) så är backen nedanför Sacre-Coeur en hit. 
 • Takserveringar! Att sitta på ett tak med en ljum bris i håret en vacker vårkväll med ett glas vin i handen och trevligt sällskap är bland det bästa jag vet. Le Pechoir (14 Rue Crespin du Gast, 11e arrondissementet, metro Rue Saint-Maur eller Ménilmontant) är en av mina favoriter, rymligt och livligt med restaurang en våning ner. Samma gäng ligger bakom Le Perchoir Marais (52 Rue de Rivoli, 4e arrondissementet, metro Hôtel de Ville) som håller till på taket av varuhuset BHV. Kom tidigt, det blir kö fort! Lyxhotellet Hotel Raphael (17 Avenue Kléber, 16e arrondissementet, metro Kléber) har en exklusiv takbar. Drömmen vore att få bo i sviten som figurerar i Wes Andersons Hotel Chevalier. Wanderlust (32 Quai d'Austerlitz, 13e arrondissementet, metro Gare d'Austerlitz) är inte så mycket takbar som enorm terass med flera barer precis intill Seine. I nöjeskomplexet finns både bio, restauranger, barer och nattklubbar - underhållning för hela dygnet.
 • Åka på dagsutflykt! Jag kommer att skriva ett längre inlägg om mina favoriter när det gäller daytrips på lagom avstånd från stan, men det finns gott om slott och parker på bekvämt avstånd, och fina små byar om man orkar åka en aning längre. 
 • Körsbärsblom! Mest finns det i Champs de Mars, parken framför Tour Eiffel. När blommorna slår ut beror såklart på vädret, men någon gång mellan mitten på mars och mitten på april brukar blommorna slå ut. Om du har turen att pricka rätt är det magiskt. 
 • För lite kulturellt förskanskansande är trädgården till Musée Rodin (79 Rue de Varenne, 7e arrondissementet, metro Varenne) perfekt. Konst utomhus! På Musée de la vie Romantique (16 Rue Chaptal, 9e arrondissementet, metro Pigalle) har ett mysigt café, perfekt för att avrunda ett besök en solig eftermiddag. Är du mer sugen på folklore är Musée du Quai Branly (37 Quai Branly, 7e arrondissementet, metro Alma-Marceau) ett bra val. Muséets restaurang, Les Ombres, ligger på taket och är perfekt för en solig lunch. 
 • Det finns oväntade och spännande promenader här och var i Paris. Prova att åka till ett arrondissement du aldrig har besökt och vandra runt och upptäck! Bykänsla i Buttes-aux-Cailles (söder om metro Corvisart), superfranskt och överraskande tätt med bra små restauranger i Batignolles (väster om metro La Forche), parkhäng i Bois de Vincennes (metro Porte Dorée) eller lyxiga och stillsamma Muette (mellan metro Rue de la Pompe och metro La Muette) är några exempel på lämpliga ställen att börja. La Coulée Verte är en av mina favoriter, och fortsätter man längs med hela spåret finns utomhusgym, perfekt för lite mitt i semestern-träning. 
 • På tal om träning, så finns det gott om tillfällen att röra på sig tillsammans med andra, ute i det fria. På Wanderlust är det gratis att yoga på söndagar, Gillar du både löpning och vin är Hash House Harries den perfekta löpklubben för dig. För €5 får du både löp- och dricksällskap. Föredrar du att rulla fram? Åk med tusentals andra, varje fredag då det inte regnar.
Det finns en miljon anledningar att åka till Paris på våren. Om du har resplaner, kolla gärna min hotellguide, eller läs om restauranger, sevärdheter och annat. Rubrikerna hittar du i menyn till höger.

You Might Also Like

2 kommentarer

 1. Hej, måste bara få saga att din blog är jättebra och trevlig att läsa. Jag gillar den skarpt. Tusen tack för alla dina tips om Paris, kommer väl till nytta om två veckor då vi åker dit! Så tack igen för allt du delar med dig av!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och stort tack! Jag brukar försöka skriva om sådant jag själv undrar över när jag åker till en stad jag inte kan så väl. Det är nästan alltid bättre med lite inside information så att man slipper gå i de värsta turistfällorna. Paris är så mycket mer än små plastiga eiffeltorn och pickpockets utanför Notre-Dame! :)

   Radera