Etikett - att gå på restaurang i Paris

10:47Att gå på restaurang eller café i ett främmande land kan vara lite knepigt. Kanske är det svårt att förstå menyn, är det okej att be kocken byte ut ett tillbehör, hur ber man om notan och hur får man kyparens uppmärksamhet? Varför står det två priser vid kaffet och hur fungerar kön på bageriet egentligen? Här är några tips på hur det fungerar i Paris, så att du kan känna dig världsvan (och förhoppningsvis slippa snorkig service).


  • Att äta på restaurang i Paris fungerar ungefär som en kan tänka sig. Om det är ett finare ställe, och särskilt vid kvällstid eller om det är ganska fullt, stanna till innanför dörren och vänta på att en kypare visar dig ett bord. Vill du sitta på uteserveringen gäller i allmänhet att bara slå sig ner. Knäpp inte mer fingrarna för att få uppmärksamhet, utan säg istället "excuse-moi monsieur/madame" ("eskuuze-mwa messjö/maddam"). Ost äts som efterrätt eller "ensamt" som tilltugg till vin. Du får alltid bröd med måltiden - ja, även om du beställt en croque monsieur. Om du vill ha vatten, be om en karaff med vatten. Frågar de om "gaz", säg att du vill ha "tap water", det är de skyldiga att ge dig gratis (om det inte är så att du vill ha bordsvatten förstås!) Känner du dig bekväm med franskan så be om "une carafe d'eau, sîl vous plaît" ("yn karaff då, si vo plä").
  • Om du dricker öl eller vin på en bar där de flesta står upp gäller beställning och betalning i baren. Parisare dricker "un demi" ("öng dömi"), alltså en halv pint med öl av den sort de väljer. En lager kallas en "blonde" ("blånd") och en weiss är en "blanche" ("blansh"). Beställer du vin i en stökig bar räcker det att meddela rött eller vitt (un verre de rouge/blanc, "ö värr dö roosh/blang"), men många gånger kommer de att be dig specifiera, så var beredd (chardonnay och bordeaux finns nästan alltid). Samma gäller om du är på en nattklubb.
  • Vill du sitta på en uteservering eller ett café och ta ett glas eller en kaffe, men inte har tänkt äta, gäller som vid restaurangbesök att ute är det bara att sätta sig, medan inne inväntar en kyparen. Det är artigt att tala om att man bara tänkt dricka något. När du beställt kommer kyparen att ställa fram din beställning tillsammans med en nota. Du behöver inte betala den genast, utan kan lugnt beställa in en omgång till. Dina notor betalas när du är redo att gå.
  • Om du går på stan och bara vill hämta andan en stund med en kaffe eller annan dryck passar det bra att göra det "au comptoir", vid baren. När det står två priser på menyn så beror det på att det är billigare vid bardisken, då det underlättar serveringen. "Un café" ("öng kafé", en liten, vattnig espresso) eller "une noisette" ("yn noasett", en "café" med lite mjölk) brukar kosta mellan €1 och €1,50. "Un café crème" ("öng kafé krämm") motsvarar ungefär en cappuccino och kostar ungefär det dubbla.
  • Vad gäller dricks så behöver du inte lägga till något när du sitter i baren, men runda helst upp om du blivit serverad vid ett bord. Detsamma gäller lunch eller enklare middag, men om du äter på ett lite finare ställe bör du ge 5-10% dricks om servicen var god.
  • Boulangerier och patisserier är en kategori för sig! Generellt kan man säga att boulangerier har ett enkelt system där först in blir först servad, kan man säga. Du går helt enkelt in, ställer dig sist i kön och när det är din tur talar du om vad du vill ha och betalar. På finare patisserier är det ibland krångligare. Det är inte ovanligt att du först talar om vad du vill ha vid en disk där du får ett kvitto, sedan köar till en kassa där du betalar och får en stämpel för att sedan kunna hämta dina varor. Knepigt värre. Det är inte alls lika vanligt med det här systemet längre, men om det är två köer så kan du räkna med att det är så.
Fick jag med allting? Har du varit med om något knasigt på restaurang i Paris som du inte alls förstod? Berätta, så ser vi om vi kan reda ut det tillsammans!
Om du är på väg till Paris hittar du mina hotelltips här och här hittar du mina favoritrestauranger.

You Might Also Like

0 kommentarer