9 favoritserier

10:44

Johanna har skrivit ett inlägg om sina favoritserier. Det är lustigt att vi är så goda vänner och tycker lika om så mycket, men inte alls om serier! Så jag måste dela med mig av mina egna nio favoriter. Vilka är dina favoriter?Carnivàle
En HBO-produktion som är kanske det snyggaste som gjorts. Seriebn utspelar sig bland carnival folks på en kringresande nöjespark i depressionens USA, och handlar om Ben, en ung kille med ovanliga talanger. Efterhand upptäcker han att de begåvningar han har är hans vapen i ett krig mellan gott och ont. Religiösa teman, övernaturliga inslag, övertygande och flerbottnade karaktärer och fantastisk scenografi gör det här till den serie alla borde se innan de dör. 


Bored to Death
Charmigt och kvickt om Jonathan, en författare med skrivkramp som bestämmer sig för att bli en (icke licensierad) privatdetektiv för att fördriva dagarna och hitta inspiration. Till sin hjälp har han sina kompisar, serietecknaren Ray och tidningsmagnaten George. Serien driver kärleksfullt med film noir och  gamla detektivromaner, fallen är finurliga och vänskapen är äkta. 

Om en awesome tonåring med en ytlig syster, neurotisk pappa och arbetsnarkoman till mamma. Hon och hennes coola konstnärskompis går i en high school full med stereotyper. Lågmäld humor och smarta referenser.


Fransk-brittisk produktion som jag har skrivit om förut. Baserad på danska "Bron" men så mycket snyggare och bättre, mycket tack vare Clémence Poésy. Bra suspense och intressanta karaktärer med djup. Fantastiskt vackra omgivar. Bland det bästa jag såg förra året. 


Veronica Mars
Jag var sjutton och nästan jämngammal med Veronica när serien hade premiär 2004, och jag blev omedelbart förälskad i huvudpersonen (jag ville vara som henne). Serien handlar om Veronica, en skarp of tuff tonårig privatdetektiv som löser både små och stora fall i den lilla fiktiva staden Neptune, samtidigt som hon fäktas med high school drama och letar efter sin förrymda mamma. Manuset är on point, Kristen Bell är briljant i rollen och har perfekt timing. En serie att sträckkolla på (och jag gör det med några års mellanrum, för det spelar ingen roll att mer än ett decennium har gått, jag växer inte ifrån Veronica). Arrested Development
Kanske världens roligaste serie. Manuset är fläckfritt och tempot är högt. 


George är arton år gammal och bryr sig inte om någonting. Hon har hoppat av college och hennes mamma tvingar henne att skaffa ett jobb istället, men på sin första lunchrast blir hon träffad av en toalett som fallit från en rymdstation, och dör. Men George får en ny uppgift på jorden: hon blir en reaper som ska ta människors själar precis innan de dör. Hon får en handledare, Rube, och en liten familj av andra reapers som blir hennes vänner, men hon har ändå svårt att anpassa sig till livet som död.


För att Tina Fey är världens roligaste och coolaste kvinna. Jag älskar henne. Jag älskar allt med den här serien. Kan se avsnitten hur många gånger som helst och skrattar fortfarande högt. (Jag älskar Amy Poehler också, så egentligen borde Parks and Recreation också vara med på listan.)


I egenskap av gammal got avgudar jag estetiken i den här serien. Första säsongen var min absoluta favorit, men de andra har också varit bra och jag är väldigt nyfiken på systerserien American Crime Story.


Queer as Folk
Brittiska, såklart. Har sett den här serien minst tio gånger sedan den visades på svensk tv första gången för 15 år sedan. Var såklart olyckligt förälskad i Stuart, önskade att Vince var min kompis och ville hålla Nathan i handen. Magisk. 

You Might Also Like

0 kommentarer