Black Bean Sliders

10:29


Jag ska bjuda på ett recept för den som vill impa lite på kompisar eller bara äta något galet gott och gulligt: vegetariska minihamburgare (som kan göras veganska). Det är lite komplicerat, eftersom jag gjorde egna (pyttesmå) burgarbröd, men det är faktiskt värt det. Receptet nedan är för 2-3 personer, men det går nästan lika enkelt att laga för dubbelt eller tre gånger så många, perfekt bjudmat alltså! Bara dubbla receptet för bröden och trippla receptet för burgarna.

Du behöver:
250 g vetemjöl special
175 g grovt mjöl, t ex rågmjöl
2,5 dl havremjölk (eller annat alternativ)
20 g jäst
en nypa socker
en nypa salt
1,5 g honung (agavesirap för veganskt)
lite havremjölk med en nypa salt för pensling
sesamfrön

1 burk svarta bönor, sköljda
1 ägg (eller flax egg för veganskt)
2 msk ströbröd
1 tsk rökt paprikapulver
1 msk sambal oelek

trimmings (jag hade ost, finhackad lök, dijonsenap och chilisås till)
tillbehör (jag serverade med sallad, men ugnsrostade grönsaker eller pommes passar ju också bra, t ex)

Det är en bra idé att göra bröden dagen innan. Värm mjölken en aning (fingervarmt eller lite, lite svalare) och ha i ett par nypor socker (en knapp tesked), honung och jästen. Rör om tills jästen har löst upp sig. Blanda mjöl och salt i en annan skål och rör ner, bit för bit tills degen lossnar från kanterna. Knåda degen jämt och låt den sedan jäsa under en duk en timme eller så, den ska bli ungefär dubbelt så stor. Knåda den nya, större degen försiktigt (kläm inte ur all luft) och börja sedan rulla små söta bollar. Tänk på att de jäser lite till, men omkring 4 cm i diameter är lagom. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, platta till dem försiktigt med handen och låt jäsa en timme till. Sätt på ugnen på 225°C och pensla bullarna med havremjölk med en nypa salt i och toppa med några sesamfrön. De tar 4-6 minuter i ugnen, håll koll för det går snabbt! Ta ut bröden och låt dem svalna, kanske under en duk.

Burgarna är mycket enklare! Häll alla ingredienser i en mixer och mixa till en kladdig röra. Använd två matskedar för att lägga lagom stora klickar i en medelvarm panna med lite olja. Lägg på ett lock och vänd efter ett par minuter. Om man vill ha ost på, lägg på den direkt när burgarna är vända, så hinner osten smälta fint. När du vänt och lagt på ost, lägg på locket och stäng av värmen under pannan. Låt burgarna stå i pannans eftervärme (jag använder gasspis, om du inte gör det - dra pannan till en annan, sval platta) medan du hackar lök eller andra tillbehör, delar bröden, brer lite dijonsenap på botten och lägg sedan på burgarna, toppa med de trimmings du valt och servera med passande tillbehör. Godare än köttburgare, gulligare än normalstora burgare. De är dessutom skapligt nyttiga om man väljer bra tillbehör. Det blir en hit!

You Might Also Like

0 kommentarer