Paris on a Budget

13:02


Med jämna mellanrum dyker det upp artiklar som avslöjar vilka som är de dyraste städerna att turista i, och Paris är alltid med på listan. Det är sant att det går att spendera stora mängder pengar på lyxiga restauranger, shopping och magnifika förställningar, men det finns också en helt annan sida av staden, en sida som i mina ögon kommer närmare själva staden och det som är unikt för Paris (i ärlighetens namn kan man äta pretentiös mat och köpa en Chanel 2.55 i nästan vilken större stad som helst). Jag har samlat mina tips på saker man kan göra som kostar några euro eller är gratis, och även några tips för den som har lite mer budget men ändå vill spendera sina pengar smart.

Saker att se


Kyrkogårdarna
Att besöka de vackra kyrkogårdarna i Paris är alldeles gratis. Père-Lachaise (20e, metro Père Lachaise) är min favorit, stor, ståtlig och stillsam, men även Montmartre-kyrkogården (18e, metro Place de Clichy) och Montparnasse-kyrkogården (14e, metro Edgar Quinet eller Raspail) är väldigt fina. Vill du se någon särskild känd persons grav föreslår jag att man kollar här var den personen vilar, och passar på att ladda ner en karta att skriva ut. Det är smart om man vill spara pengar - att köpa en karta på en tabac i närheten kostar några euro.
Kostnad: Gratis.

Muséer
Paris har en hel rad med fantastiska muséer, och det är onödigt att låta sig luras att köpa sig ett dyrt pass till de största - där du ändå mest får trängas och svettas och se bilder du lika gärna kunnat googla fram. På Musée de la vie romantique (18e, metro Blanche), Musée Carnavalet (3e, metro Saint-Paul) och Musée des Beaux Arts de la ville de Paris i Petit Palais (8e, metro Champs-Élysées-Clemenceau) får du gå gratis på alla permanenta utställningar, men räkna med lite kö. Muséer som är helt gratis är till exempel Musée-Librarie de compagnonnage (6e, metro Mabillon) där man får lära sig om hantverkarskrån och deras historia och Musée Curie (5e, metro Place Monge) där man får veta mer om - ja, du gissade rätt - radium.
Här kan man läsa mer om vilka muséer som är gratis.
Kostnad: Gratis.

Chateau de Vincennes
Det finns små utflykter man kan göra med metron. Ett bra exempel är Chateau de Vincennes (metro Chateau de Vincennes), kungens gamla jaktslott. Passa på att kika runt lite i området, förorten Vincennes. Med fördel promenerar man Avenue Daumesnil (som börjar i slottets södra ände) genom parken Bois de Vincennes och kommer då till...
Kostnad: Gratis att vandra runt och kolla på borggården och byggnaderna. Att gå in i själva slottet och kyrkan som hör till kostar €8,50 men är gratis om du är under 26 år. Mer info här.

Coulée Verte/Promenade Plantée 
... Coulée Verte. Denna Paris egen "High Line" går längs med Avenue Daumesnil (12e) och är en park byggd på ett gammalt tågspår ovanför stan. Man kan kliva upp på flera ställen längs med parken, så kolla på en karta i förväg.
Kostnad: Gratis

Parkerna
Förutom Coulée Verte finns det en hel drös fina parker i Paris. Parc Monceau (8e, metro Monceau) är en liten park med vackra rabatter, exotiska växter och en konstgjord damm. Det står att man inte får gå på gräsmattorna, men alla gör det ändå. Perfekt för picnic! Jardin des Plantes (5e, metro Gare d'Austerlitz) är Paris botaniska trädgård, här kan man vandra från rabatt till rabatt och se olike medicinalväxter, örter och exotiska blommor. I parken ligger dessutom flera spännande muséer som är gratis om man är under 26, och les grandes serres, stora växthus med regnskog i! Andra fina parker är Parc des Buttes Chaumont (19e, metro Botzaris eller Pyrénées), Jardin du Luxembourg (6e, metro Odéon) och Place de Vosges (4e, metro Saint-Paul eller Chemin Vert).
Kostnad: Gratis, men att gå in i växthusen i Jardin des Plantes kostar €4 om man är under 26, €6 om man är äldre än så.

Äta gott och fika
 

Kaffe
En sak att komma ihåg med Paris är att kaffe är dyrt. Om du behöver din dagliga dos, kliv in på första bästa bistro och beställ en kaffe (un café s'il vous plaît - öh kafé si vo plä) eller en liten kaffe med mjölk (un café noisette s'il vous plaît - öh kafé noasett si vo plä) vid baren. Vid disken kostar den mellan €0,90-1,30, men du måste stå kvar vid disken och dricka den - att sitta vid ett bord kostar det dubbla.
Kostnad: €0,90-1,30.

Falafel
En klassiker. På Rue des Rosiers i Marais (3e, metro Saint-Paul) ligger falafelstånden på rad. L'As du Falafel och King Falafel Palace är bäst, och även om köerna är långa så går det snabbt. Ta med din falafel till Place des Vosges och sätt dig och ät med en av de livligaste parkerna i stan som utsikt.
Kostnad: En falafel kostar €5,50. Vill man ha med kött så kostar det lite mer, men falafeln är ändå godast.

Picnic vid Seine
Oavsett om man bara är två eller ett helt gäng, är det ett riktigt nöje att gå in i en av de stora mataffärer som ligger i Paris (leta efter Monoprix, Franprix eller G20, till exempel), köpa en massa godsaker och sedan sätta sig vid vattnet, beundra de historiska byggnaderna som ligger längs med vattnet, se båtarna åka förbi och höra sorlet från andra picnic:ande grupper på kajen. Min favoritplats är Quai d'Orléans på Île Saint-Louis. Ett tips är att köpa yoghurt i en bytta man kan skölja ur och ha som vinglas, om man inte är smart nog att ha en vikkåsa i väskan.
Kostnad: Man kan ju gå totalbananas inne i mataffären och spendera hur mycket som helst, men en flaska gott men billigt vin kostar ungefär €3, en baguette €1 och ost och frukt är billigt. På två personer kan man få en festmåltid för €5 per person.

Kinamat
På nästan varje gata i Paris finns små kinarestauranger som säljer mat på lösvikt - nudlar, ris, vårrullar, dumplings och grytor. Det brukar också finnas menyer man kan välja om man vill veta exakt vad det kommer att kosta i förväg. Billigt, flottigt och utsökt gott. Oftast inte så kul lokaler, men passar väldigt bra som picnic-mat.
Kostnad: Ungefär €5 per person.

Bastille-marknaden
På söndagar är det marknad på Boulevard Richard Lenoir vid Bastille (11e, metro Bastille) med allt från LP-skivor och inredning till frukt, ostron och champagne. Det är ett nöje bara att gå runt och strosa, men det är också ett väldigt bra tillfälle att shoppa till den där picnic:en! Vill man gå till en mindre, lokal marknad kan man söka upp en i närheten här.
Kostnad: Själva marknaden är helt gratis.

Chez Gladines
Jag har skrivit om Chez Gladines tidigare, här och här. De erbjuder baskisk (sydfransk/spansk mat) i generösa portioner i mysiga lokaler med härligt familjär stämning. Väldigt prisvärt.
Kostnad: En varmrätt kostar runt €11-14.

L'Orillon Bar
Den här lilla pärlan hittar inte många turister till. Alldeles intill Belleville ligger L'Orillon Bar (11e, metro Belleville) som serverar utsökt mat för en spottstyver. De byter meny ofta och ostbrickan ska vara fantastisk (jag åt trerätters och hade ingen plats för ost). Mysig inredning och full med hippa parisare.
Kostnad: Varmrätten kostar €10, trerätters (formule) €13 och ett glas vin €2,20.

China Town
Om man åker till metro Place d'Italie och promenerar söderut på Avenue de Choisy hamnar man i det största av Paris asiatiska områden. Längs med gatan hittar man vietnamesiskt, japanskt och koreanskt. Det är oftast vällagat och gott och servicen är snabb, men var beredd på att de kanske inte talar engelska. Det går bra att le trevligt och peka på menyn - anteckna eventuellt några glosor om du har allergier eller är vegetarian för att undvika olyckliga beställningar.
Kostnad: Man kan äta en riktig festmåltid för €10.

Ta ett glas


Picnic-vin
Även här kommer vin från mataffären väl till pass! Fram med plastmuggar eller vikkåsor och köp en flaska vin. På de stora matmaknaderna finns mycket vin, men vil man dricka vitt vin kan det vara värt att köpa en flaska på någon av de små mataffärerna som finns lite här och var, de brukar ha en kyl. Lämpliga platser är längs med Seine eller i parker där man får sitta på gräsmattan - Buttes Chaumont, Champ de Mars, Parc Monceau och framför Invalides. Längst ner i Jardin du Luxembourg finns gräsmattor som det är tillåtet att sitta på också. Se till att ha en vinöppnare i väskan, för det finns sällan mycket vin med skruvkork. Annars kan du alltid be att få låna en (tire-bouchon - tir-bucho) av något gäng i närheten, så får du kanske nya kompisar på köpet!
Kostnad: En flaska vin kostar ungefär €3, en kyld flaska på en mindre butik kostar oftast ca €5-6.

La Perle
Kanske den mest kända av alla syltor i Paris är La Perle (78 Rue Vielle du Temple, 3e, metro Saint-Paul) i Marais. Hipsters, övervintrade bobos, mediefolk och ungdomar trängs, dricker billigt vin och röker på trottoaren. Tätt med svenskar, så bli inte överraskad om du hör ett språk du känner igen (och var försiktig med vad du säger högt)!
Kostnad: Ett glas vin kostar ca €3.

The Bottle Shop
Jag har skrivit om The Bottle Shop (5 Rue Trousseau, 11e, metro Ledru-Rollin) tidigare. Det är hippt, internationellt och ganska högljutt.
Kostnad: Den billigaste ölen, en Cheap Blonde, kostar €2,50 för en demi (en halv-pint).

Happy Hour
Det är en bra idé att hålla utkik efter Happy Hour-skyltar. Ofta kan man dricka goda drinkar för halva priset från sextiden på kvällen fram till ungefär nio. La Bombe (20 Rue 4 Septembre, 2e, metro Quatre-Septembre) är en av mina favoriter och erbjuder utmärkta mojitos för €6 om man är där vid rätt klockslag. Området mellan metro Opéra och metro Bonne Nouvelle kallas Grands Boulevards och där finns det gott om små barer med generösa rabatter under förkvällen. Kolla särskilt Boulevard des Italiens.
Kostnad: Happy Hour brukar oftast gälla drinkar. Räkna med €5-7 för en stark mojito.

Quartier Latin
I studentkvarteren kring Sorbonne duggar det tätt med barer som har studentvänliga priser. Le Piano Vache (8 Rue Laplace, 5e, metro Maubert-Mutualité) är en klassiker, liksom Le Crocodile (6 Rue Royer-Collard, 5e, metro Cluny-La Sorbonne) och Hurling Pub (8 Rue Descartes, 5, metro Maubert-Mutualité). Strosa runt och kolla var det är fullt.
Kostnad: Oftast kostar ett glas vin mellan €2,50-3,50, en öl ungefär samma.

Piment Café
I Marais ligger lilla Piment Café (15 Rue Sevigné, 4e, metro Saint-Paul) som har billig öl och mysig stämning. Ungt klientel men inte stökigt, oftast kan man klämma sig ner vid ett bord även om man kommer efter sju (inte alltid en självklarhet i Paris).
Kostnad: Ungefär €3 för en öl eller ett glas vin.

Ställen att bo
Det svåraste att spara in pengar på i Paris är boende, och vill man verkligen snåla måste man vara medveten om att standarden inte kommer att vara särskilt hög. Det bästa är att fokusera på läge och kolla recensionerna så att det inte är några otrevliga överraskningar (jag har råkat ut för ett litet rum med otätat fönster som var så kallt i oktober att jag fick sova med alla kläder på - hu). Om man kan tänka sig att dela toalett på ett hostel är Le Vintage Hostel (73 Rue de Dunkerque, 9e, metro Anvers) ett bra val. Det ligger precis nedanför Sacre-Coeur, en säng, en natt kostar från 204 sek. Hôtel Gofen (17 rue Baudelique, 18e, metro Jules Joffrin) erbjuder ett eget dubbelrum med dusch for 549 sek natten, men toalett delas på våningsplanet. Baksidan av la butte har många mysiga kaféer och restauranger och missa inte att kolla in La Recyclerie och Hasard Ludique - gamla tågstationer ombyggda till caféer, barer, konstateljéer och allmännt bohemiska nöjespalats.
Om eget badrum med toalett är ett måste för dig är Grand Hotel Nouvel Opéra (152 avenue Ledru-Rollin, 11e, metro Voltaire) ett superalternativ. Det ligger i ett levande område, bekvämt placerat mellan restaurang- och bartäta rue de la Roquette och rue de Charonne.

Shopping


Second Hand
Det första området att röra sig för billig second hand är Marais (3e och 4e, metro Saint-Paul) där du hittar Vintage Désir (32, Rue des Rosiers), Kilo Shop (69-71 Rue de la Verrerie) och Free'P'Star (flera adresser i Marais, kolla här) och ett gäng andra. Kolla även Emmaus (flera adresser i hela Paris, kolla här).
Vill du dyka lite djupare i plånboken? Missa inte Reciproque (16e, metro Rue de la Pompe) för att fynda de fina tanternas avlagda Dior och Yves Saine Laurent. En annan favorit är Trousseau Troc på min gamla gata (11e, metro Ledru-Rollin) som specialiserar sig på franska märken.
Kostnad: I de billigare butikerna kostar de flesta plaggen €5-10 och en kappa omkring €20. På Reciproque hittade jag en YSL-kjol från 70-talet i perfekt skick för €30 (tyvärr inte min storlek - stor sorg) men också en Chanelkappa från 60-talet för €1800. Stor variation alltså!

Kedjor 
I Paris finns flera kedjor som vi inte har i Sverige och där man kan shoppa kläder till lågpris. Forever21 (144 Rue de Rivoli, metro Louvre-Rivoli), Oysho (74, Rue de Rivoli, metro Châtelet) och Minelli (96, Rue de Rivoli, metro Châtelet) är mina budgetfavoriter. Att kliva av vid Hôtel de Ville (stadshuset, som förresten ofta har gratis utställningar så kliv in och fråga!) och sedan promenera västerut på Rue de Rivoli är en bra idé, där finns de flesta butikerna och även bekanta varumärken som Mango, Zara och H&M.
Kostnad: Det är gratis att titta, åtminstone.

Boklådor
Längs med Seine ligger de boklådor man sett på bilder från Paris, men kliver man bara några steg in i Quartier Latin (5e, runt metro Cluny-Sorbonne) hittar man små antikvariat och boklådor. Håll utsik efter små lådor ute på trottoaren, där hittar man ofta böcker för enstaka euro. Dags att börja fila på den där franskan? Många av butikerna är gamla och luktar skinnband och damm, och inte sällan står personalen och pratar med någon stammis. Le artigt så låter de dig kika runt ifred medan de fortsätter samtala.
Kostnad: Gratis.

La Vallée Village
En bit utanför stan ligger La Vallée Village, ett köpcenter med outletbutiker för märken som Maje, Sandro, ba&sh, Paule Ka, The Kooples och Vanessa Bruno. Här sparar man inga pengar, men om man har tänkt shoppa kan det vara värt att åka hit för generösa rabatter. Jag köpte min vinterkappa från Maje som jag älskar för mindre än halva butikspriset och en väska från Michael Kors till 70% rabatt. Ta RER A (pendeltåg) från Gare de Lyon till Val d'Europe.
Kostnad: The sky is the limit, men biljetten till RER-tåget kostar €6,70.

Länkarna till Hotels.com och Airbnb är sponsrade genom affiliateprogram, där jag själv valt vilka aktörer jag vill rekommendera. 

You Might Also Like

0 kommentarer