Franska i vardagen när man inte bor i Frankrike

11:54


Det här med franskan. Jag har ju lagt mycket tid och själ och hjärta på att komma till den nivån jag är vid nu, och även om jag inte pratar så mycket för tillfället så vill jag ju hålla igång, använda språket och helst utveckla det. Man får hitta sina små knep för att kila in språket i vardagen. Här är mina tips, och mina exempel är förstås för franskan men det går säkert hitta motsvarigheter för de flesta andra språk! Nu ska jag bli flitigare med att använda mina egna tips också.

Läs läs läs!
Jag försöker läsa böcker på franska. Det går långsammare och jag missar säkert en del nyanser men jag märker att det blir lättare och lättare. Leta böcker i boklådor när du är på besök (i quartier latin finns massor av båklådor som har en back med böcker utanför för ett par euro, skäms inte för att öppna och kolla om du pallar läsa ett par rader, om det är lagom utmanande) eller köp via till exempel Adlibris som har böcker på många olika språk. Tidningar om saker som intresserar en är också en bra idé, då kommer texten i små, lätthanterliga block. På nätet finns också nyhetstidningar som Le Figaro och Le Monde, med lite svårare språk men som bonus får en koll på vad som pågår därborta!

Film
Kolla på film såklart! Utmana dig själv och kolla på en gammal favorit utan subs, eller kolla på nya filmer och försök att bara läsa texten när du tappar tråden. Behöver du lite filmtips? Här har jag listat tio fina franska filmer där Paris spelar huvudrollen.

Podcasts
Poddar är bra till så himla mycket, och de är smidiga att lyssna på när man promenerar till jobbet, eller sitter på bussen eller under en vilostund en söndagseftermiddag. Enkelt att klämma in lite här och var i vardagen, alltså. Mina favoriter är Learn French by Podcast, Daily French Pod och French for Beginners.
RFI - Le Journal en francais facile presenterar nyheter på enkel franska och producerar ett nytt 10 minuter långt avsnitt varje dag - en väldigt bra vana att lägga sig till med. RFI (som ungefär motsvarar Sveriges Radio) har förresten massor av radio man kan lyssna på online, helt gratis.

Appar
Det finns lite appar om man vill öka sitt ordförråd, som fungerar lite som flash cards. Jag gillar Accelastudy och Berlitz 601 French Verbs. För plattor finns lite mer avancerade och färgglada spel.

Kan du ha mer franska omkring dig?
Jag har min mobil inställd på franska. Har du fransktalande i din bekantskapskrets? Via exempelvis Facebook kan man hitta språkgrupper som ses då och då, tar ett glas och pratar franska med varandra. Är det någon på jobbet som pratar franska, kan du fråga om det är okej att ni kommunicerar på franska när det går? Beroende på nivå och ambition finns det oftast massor av små utmaningar man kan ge sig själv till vardags.

Lycka till!

You Might Also Like

0 kommentarer