För nyfikna och insatta

10:26


Det är ju ingen hemlighet att jag är feminist. Jag har läst allt jag kommit över i ett och ett halvt decennium, i början var jag ung och slukade jag allt med hull och hår och senare blev jag lite äldre, lite mer kritisk och mer analyserande men aldrig mindre hungrig. Det finns massor av fantastiska böcker att läsa på ämnet (och kanske ska jag återkomma till det och tipsa om mina favoriter) men det finns också nästan oändligt mycket fantastiskt på internet. Jag ska tipsa om några av mina favoritbloggar som rör feminism och jämställdhet. Jag håller kanske inte med om allt de säger, men jag tycker att de driver en tokviktig fråga som alla borde få lära sig om och reflektera över.

Nanna Johansson
Serietecknaren och radiopersonligheten Nanna Johansson bloggar inte så ofta, men när hon gör det kan man vara säker på att det är briljant. Med stor humor och underbara illustrationer vänder och vrider hon på fenomen, och både problematiserar dem och avdramatiserar samtalet om dem. Här beskriver hon till exempel hur man enligt patriarkatet "botar" en feminist.

Whinar.se
Annahita skriver mycket om skönhet men blandar in starka, arga och genomtänkta inlägg om feminism och antirasism. Hon är arg och cool på samma gång, och ingen kan sätta sig på Annahita - vill en invända så får en göra det med konkreta argument. Här är ett typiskt bra Annahita-inlägg.

Nina Åkestam
Nina är den feministiska reklamaren som blev forskare och författare, och nu jobbar med att undersöka hur vi påverkas av reklam. Hon bloggar om feminism, ofta (men inte alltid) i anknytning till reklam och mediala bilder, om reklam i allmänhet och om karriärångest. Hon är akademisk men tydlig och lätt att ta till sig. Inte sällan presenterar hon konkreta förslag på saker man kan göra som individ, men det blir aldrig pekpinnigt. Här, till exempel, är ett lysande inlägg.

Hej Blekk!
Michaela bloggar med en både humoristisk och pedagogisk ton om feminism såväl som antirasism, vegetarianism och annat. Ofta tar hon en liten dag som hon stött på i sin vardag, saker som de flesta av oss inte ens noterar, och reflekterar över varför det är så, varför vi så ofta är blinda för när vi utsätts för förtryck. Här är ett vasst inlägg i hejblekk-anda.

Fanny Åström/Arsinoe
Fanny skriver långa, lite vindlande, tankeväckande och ofta provocerande texter om feminism, skönhet och klass som utmanar läsaren att tänka utanför den norm en är van vid. Jag håller inte alltid med men det ger mig ofta nya viklar att reflektera över. Fanny behövs, helt enkelt. Här är ett inlägg om "snälla killar".

Flickvänsmaterialet
Vassa inlägg om olika ämnen såsom sexuell makt, begreppet "tjejfilm", samtyckeslag och andra brännande feministiska frågor, men det som sticker ut mest är ändå de roliga illustrationerna. Här är ett bra exempel.You Might Also Like

0 kommentarer