Tio saker att göra i Paris

10:42

På resebloggen Hand Luggage Only hittade jag en intressant reseguide - en topp tio-lista över saker att göra i Paris. Det är en ganska bra lista för någon som aldrig varit i staden, men jag misstänker att många som tittar in här har en lite närmare relation till Paris. Så jag vill göra en lista med saker jag tycker att det vore synd att missa när man är i Paris, för den som hittar runt lite men vill hitta de lite mer gömda guldkornen.Canal Saint-Martin
Förutom att kanalen i sig är superfin med sina slussar och broar, är området runtom fullproppat med restauranger och barer. "Ghettomuseet" (eller snarare hipster playground med brunch, musik, öl, terass och konst) Le Comptoir General (80 quai des Jemmapes i 10e), restauranger som Chez Prune (36 rue Beaurepaire i 10e), Sur les quais (37 quai de Valmy i 10e) och Hotel du Nord (102 quai des Jemmapes i 10e) och mysiga kaféer med bra kaffe som 10 Belles (10 rue de la Grange aux Belles i 10e) och Craft (24 rue des Vinaigriers i 10e) är bara några ställen som trängs runt kajerna. På rue de Marseille ligger outlets för franska märken som Maje, Claudie Pierlot och Les Petites. Lättast är att gå av vid Republique och strosa upp mot kanalen och sedan fortsätta norrut. 

Rue de la Pompe
I 16e arrondissementet är det mycket som ser ut som små mysiga bygator. Går man av på metrostationen Rue de la Pompe och går söderut på gatan med samma namn hittar man Réciproque, kanske den mest kända second hand-butiken i Paris. Huvudbutiken ligger på nummer 95 och sedan finns särskilda lokaler för män, barn och accessoarer runtomkring. Det är stort och fyllt med Chanel, Yves Saint Laurent, Dior och alla tänkbara lyxmärken från olika årtionden. Det är fortfarande inte gratis men betydligt snällare mot plånboken än Avenue Montaignes butiker. 


Rue Crémieux
Den här lilla gågatan ligger i närheten av Gare de Lyon i norra delen av 12e arrondissementet och kantas av små pastellfärgade hus. Trots tågstation och höghus alldeles i närheten får man känslan av att vara i en liten sagoby. 

Drinking With a View
Det finns en del ställen att gå till om man vill dricka ett glas vin med utsikt över Paris, och det behöver inte vara Le Jules Verne eller Restaurant Georges. Min favorit är Le Perchoir (14 Rue Crispin du Gast i 11e), en hipp takbar som även serverar enklare mat. En trappa ner finns en restaurang med finare meny. Wanderlust (32 quai d'Austerlitz i 13e) beskrivs bäst som ett nöjeskomplex för "les hypes" (franska hipsters) med allt från restauranger och barer till bio och helgevent som yoga. Det ligger på kajen, har en enorm terass och storslagen utsikt. Mama Shelter (109 Rue de Bagnolet i 20e) är ett hotell med restaurang och takbar nära Père Lachaise. 


Haute Marais
Området runt Saint Paul i 4e arrondissementet är numer belamrat med turister och de små mysiga ställena har gett vika för kommers och lyxvaror. De trendkänsliga (och välbärgade) har istället rört sig norrut till 3e arrondissementet, till området som kallas Haute Marais (övre Marais). Nyöppnade vinbarer, franskt mode i prisklass dyrt (men inte Chanel-dyrt), hippa kaféer och veganmat trängs med de kinesiska whole sale-butikerna och billiga barerna som tidigare dominerade området. Bob's Kitchen (74 rue des Gravilliers i 3e) serverar vegansk mat för en spottstyver, perfekt att ta med sig och äta på närbelägna Square Emile Chautemps. Candelaria (52 rue de Saintonge i 3e) ser ut som ett trångt rum med en bar där det serveras miniburritos på klassiskt mexikanskt vis, men i panelen längst bak finns en gömd dörr. Du behöver ingen inbjudan, kliv bara in - där bakom finns ytterligare ett rum som känns som en speakeasy, det är större men också oftast fullt och stimmigt. På kaféet Broken Arm (12 rue Perrée i 3e) serveras jättegott kaffe och banana bread, och i anslutning till kaféet finns en butik som säljer designkläder att dö för (Jaquemus, Carven, Raf Simons). Baren L'Attirail (9 rue au Maire i 3e) har öppet sent och vinet kostar knappt 3 euro för ett glas. Klientelet är ungt och personalen trevlig. Det finns åtskilligt mer, kliv runt och upptäck! Arts et Metiers eller Filles du Calvaire lämpliga metrostationer att utgå ifrån.


Beaujoulais Nouveau 
Det här är egentligen ett vin snarare än en plats, men klockan 00:01 den tredje torsdagen i november varje år firas ankomsten av årets vin. I princip varje restaurang i Paris tar in flaskor och det är livemusik, festivaler och fyverkerier, en riktig folkfest! Råkar du befinna dig i Paris så måste du passa på att njuta av festligheterna, och beblanda dig med de mat- och vinälskande fransmännen. Vinet är dessutom jättegott. 

Jazzigt
Jazzen lever i Paris. Oavsett om du söker flygel med tillhörande kvinna i paljettklänning eller slitna gubbar med slitna instrument så finns det både här och var. För en classy upplevelse eller om du är i stan med familj passar historiska Hotel Lutétia (45 boulevard Raspail i 6e). I deras bar i klassist art deco-stil står en blänkande flygel och de flesta kvällar i veckan omges den av kontrabas, sångerska och annat. För priset av en (dyr, räkna med €20) drink kan man sitta där och lyssna på musiken och småprata och låtsas att man är med i någon gammal film. I Quartier Latin, området runt Sorbonne i 5e arrondissementet finns gott om studentbarer med billigt vin som bjuder på jazz, oftast på bestämda veckodagar. Piano Vache (8, rue Laplace i 5e) är min favorit. 


Cimitière du Père Lachaise
Stadens största kyrkogård invigdes 1804 och ligger i 20e arrondissementet. Lugnt och lagom ödsligt, med stora gamla träd som kantar de stenlagda gångarna. Jag älskar att bara strosa omkring här och låta tankarna vandra. Perfekt oas om man vill ha en liten paus från bullret. Om man alltid väljer "uppför" i varje förgrening kommer man till krematoriet uppe på höjden och därifrån har man en fantastisk utsikt över kyrkogården och området runtomkring. Man åker förstås till metron med samma namn när man ska hit.


Galeries d'Anatomie comparée et de Paléontologie 
Det här är ett av mina favoritmuséer i Paris. Här finns fossiler och skelett från dinosaurier och antiloper och inlagda kattungar med två huvuden. Inte för den svagsinte, men oerhört spännande. Det finns ett galleri med uppstoppade djur också, i en separat byggnad. Båda ligger i Jardin des Plantes, Paris botaniska trädgård i 5e arrondissementet. Passa på att kolla på alla vackra blommor, krydd- och medicinalväxter och annar som växer i parken. Jängst bort i andra änden ligger också växthus med regnskog inuti och tvärsöver ligger ett zoo med levande djur (men jag har inte varit där för jag är rädd att bli ledsen av djur i för små burar och sånt).

Buttes Chaumont
På höjden i Paris 19e arrondissement, i nordvästra hörnet av stan, ligger parken Parc des Buttes Chaumont inkilad mellan funkisområden i Jaurés, och små byhus som nästlats in bland den växande stadens "nya" industriområden. Det är en kuperad och lite vildvuxen park och trots att sjön i mitten är anlagd är parken fjärran från de strama Tuilerierna. Här kan man ha picnic i gräset utan att någon kommer och säger till en att man inte får vara på gräsmattorna och från vissa av kullarna har man en strålande utsikt över stan. Nära parkens västra hörn ligger Rosa Bonheur där man kan fika eller äta mat, dricka vin och ibland har de musiktillställningar.

Saknas något på listan?
Om du planerar en resa till Paris och har hotellfunderingar vill jag rekommendera min lista med mina favorithotell i Paris här.

You Might Also Like

0 kommentarer