Sommarläsning

09:32


Jag läser ganska mycket året om men på sommaren läser jag ännu mer. Jag tror många passar på när det är semester och har lite mer tid och mindre annat att tänka på. Böcker kan hjälpa en att släppa tankarna på jobb, studier eller vad man annars sysselsätter sig med resten av året. Om man inte tänkt på böcker på ett tag kan det vara svårt att komma på vad man vill läsa, så jag tänkte bjuda på tips på några av mina favoriter för avslappning, spänning, utveckling eller bara underhållning. Förhoppningsvis kan någon av dem göra dig sällskap i hängmattan eller gräset eller solstolen.

Utrop av Celine Curiol
Utrop är utgiven av mitt favoritförlag Sekwa och handlar om en ung tjej som jobbar som utropare på stationen Gare du Nord i Paris. Hon är anonym i sitt jobb och anonym i sitt liv, och hon älskar en man som hon aldrig kommer att få eftersom han inte ser henne. En kort liten roman som är både lite läskig och väldigt sorgsen, men otroligt vackert skriven. En av mina absoluta favoritböcker.

Den röda grevinnan av Yvonne Hirdman
Yvonne Hirdmans mamma föddes i Estland strax efter revolutionen i Ryssland och levde ett kringflackande liv i Europa. Hirdman har gått igenom gamla brev, dagböcker och offentliga handlingar för att pussla ihop historien om en mamma som dog innan hennes dotter var stor nog att höra och förstå tyngden av familjens förflutna. En otroligt spännande bok som väver ihop grevinnan Charlotte Hirdmans liv med Europas historia.

Serien om Alberte av Cora Sandel
Det är början på 1900-talet och Alberte är en ung kvinna från en fin familj som förlorat sin förmögenhet. De bor i en liten norsk by, men när föräldrarna plötsligt går bort efter en olycka flyttar Alberte till Paris. Där umgås hon med konstnärerna i Montparnasse, fryser i förfallna lägenheter, försörjer sig på ströjobb och som modell för målare och kämpar för att skapa ett drägligt liv. Serien har tre delar som säljs i en samlingsvolym.

Fördjupade studier i katastroffysik av Marisha Pessl
Blue har hemskolats och rest runt med sin pappa hela sin uppväxt. När han plötsligt bestämmer sig för att bo på samma plats under hela hennes sista år av high school tvingas hon för första gången lära känna ungdomar i sin egen ålder, och hon har svårt att veta vilka som är bra kompisar och vilka som är rent ut sagt farliga. Spännande och mystisk och helt fantastiskt välskriven.

Girl in Paris av Shusha Guppy 
En självbiografisk bok av Shusha Guppy, dotter till en iransk överstepräst som vid 17 års ålder skickas till Paris för att lära sig franska. I Paris sällar hon sig snart till den intellektuella grupp som tillhörde Albert Camus, Simone de Beauvoir och Samuel Becket. Sympatisk roman som ger en inblick i det mytiska liv som intelligentian förde i femtiotalets Paris.

Microslavar av Douglas Coupland
För den nostalgiska nörden om ett gäng knasiga IT-genier under tidiga nittiotalets boom. Fruktansvärt roligt skriven och ska helst läsas på engelska. Sympatiskt osympatiska karaktärer.

Adlibris erbjuder dessutom 4 pocket för 149 kronor med gratis frakt nu. Perfekt att passa på. Vill du ha fler boktips, särskilt om Paris men även annat, finns det en hel drös under taggen böcker.

Länkarna till Adlibris är sponsrade genom ett affiliateprogram. Jag har själv valt vilka aktörer och produkter jag vill rekommendera. För bildkälla, klicka på bilden. 


You Might Also Like

0 kommentarer