Mina gamla kvarter

10:16


När vi bodde i Paris så bodde vi på rue Trousseau, en liten tvärgata till Rue Faubourg Saint Antoine, som börjar vid Bastille och delar 11e och 12e arrondissementet. Det ligger centralt men är betydligt mindre turistigt än Marais eller Saint-Germain, och här finns massor av mysiga bistros, barer och saker att göra och se. Med andra ord är det ett utmärkt område att välja för hotell om man vill ha en lite mer genuin Paris-känsla och höra nästan bara franska pratas omkring sig. Jag ska dela med mig några av mina guldkorn kring metrostationen Ledru-Rollin, mina gamla kvarter!


På rue d'Aligre och place d'Aligre ligger en marknad med mängder av frukt och grönt, och billigt är det! Perfekt att komma och shoppa färsk frukt till picnicen. I den gammeldags marknadshallen intill torget finns delikatessbutiker för ost, fisk, öl och massor av annat. Marknaden har stängt på måndagar men öppet alla andra dagar i veckan fram till 13-tiden. 

Ute på rue du Faubourg Saint Antoine, åt Bastille-hållet, ligger mängder med shopping: Gap, Maje, Etam, Sephora, habitat och New Look är några av affärerna som finns. Här finns också Hema, en inrednings- och prylbutik som påminner lite om Lagerhaus. 


På 5, rue Trousseau ligger The Bottle Shop, där man kan dricka billig öl med hipsters och lyssna på Iggy Pop och andra gamla rockrävar. Blandad publik, en del expats och mycket fransmän. Barpersonalen är trevlig och pratar gärna engelska, hälften av dem är expats också.

Tvärs över Rue du Faubourg Saint Antoine byter gatan namn och blir rue de Cotte, och här ligger flera små hål i väggen med billigt vin vid zincbarer. Bäst av dem är Troll Café på nummer 27, som är lite större och har gott om sittplatser - mysigast är inre delen, nära baren, med gamla foton och roliga bilder på väggarna. Det är dessutom det bästa stället i krokarna om man är ute efter spännande och annorlunda öl, men de har gott vin också.

Ute på stora gatan, på 186 rue du Faubourg Saint Antoine ligger Les Blouses Blanches, en gammal bistro som fått ett ansiktslyft och nu är fyllt av ungt modefolk. Bär svart, drick vitt.


I området finns massor av små mysiga passager och hemliga genvägar. Gömda här ligger gamla möbelverkstäder (området brukade vara känt för sina möbelhantverkare), sedan länge ombyggda till små caféer och butiker.

Ett av mina favoritcaféer i hela Paris är Pure Café på 14 rue Jean Macé. Inredningen är så mysig att jag önskar att jag kunde bo där. Drinkarna är starka och goda, och tar man en café crème vid baren kostar den bara 2 euro. Blandat med kompisgäng, barnfamiljer och gamla gubbar som tar en aperitif.


På hippa rue de Charonne hittar man både caféer, restauranger och designbutiker som Isabel Marant, Repetto och Bel Air. En av mina favoriter på gatan är Pause Café, med en stor uteservering under tak. Alltid massor av människor att titta på, och passar lika bra för den jättegoda maten (fransk med diskreta asiatiska inslag - genialt!) som för ett glas och spaning.

På nummer 64, i korsningen med vår gamla gata, hittar man Chez Gladines. Gladines började som en familjerestaurang med baskisk mat i området Buttes aux Cailles, men dess popularitet har lett till att fler har öppnat. Stora portioner med genuin, okomplicerad husmanskost, här blir man mätt för bara några euro. Trevlig, upplivad stämning.

A l'ami Pierre har jag ju skrivit om förut, traditionell fransk mat och billigt vin i hemtrevlig miljö. Ett bra tillfälle att öva lite på skolfranskan, för menyn är handskriven på engelska på en svart tavla och personalens franska haltar en aning. De är dock så trevliga att det inte gör något alls. Senare på kvällen samlas kvarterets gubbar blandat med unga kompisgäng och trängs i baren.

Café de l'Industrie på rue Saint-Sabin har en gammal inredning i mörkbrunt som för tankarna till kolonialtiden. Dagtid är det lugnt och ett perfekt ställe att beställa en kaffe och sätta sig med bok eller dator och hänga ett tag. På kvällen blir det stimmigare, mycket studenter och expats.

Sugen på pizza? Stans absolut godaste pizza hittar du på Pink Flamingo, med smakkombinationer som äpple, anka och getost (La Poulidor), grillad aubergine, paprika och hummus (L'Aphrodite) eller mix it up med indiska smaker (La Ghandi). Ligger på 23, rue d'Aligre, och pizzan intas med fördel i parken på närliggande Square Trousseau. Pink Flamingo finns på flera andra adresser också, se hemsidan.

Sist men inte minst på restaurangfronten: Katten! Le Chat Bossu har jag skrivit om förr, utmärkt kvarterskrog med härlig stämning, god mat, trevlig personal och det vackraste golvet jag någonsin sett (mitt drömgolv i ett framtida kök).


Knappast en uttömmande guide, för det här området bjuder på så mycket att upptäcka. Men en bra början!

Vill du bo i de här kvarteren på din Parisresa?
Color Design Hotel ligger på en lugn gata intill sjukhuset och är nyrenoverat med enkel och snygg design i vitt med färgklickar, ca 1200 kronor/natt. På mysiga och hippa rue de Charonne ligger Hotel Hi Matic som erbjuder knasiga och färgglada rum från ca 900 kronor/natt. På blvd Beaumarchais, som utgör gränsen mellan Marais och 11e arrondissementet ligger fyrstjärniga Hotel Original Paris som lyckas vara både ett knasigt designhotell med olika teman i varje rum och typiskt parisiskt hotell på samma gång. Rum från ca 1400 kronor/natt. Priserna varierar såklart med säsong och i hur god tid man är ute.

Länkarna till Hotels.com är sponsrade genom ett affiliateprogram. Jag har själv valt vilka aktörer och hotell jag vill rekommendera.

You Might Also Like

2 kommentarer

  1. Vi skall bo här så perfekt med dina tips. Så bra blir så glad / Ulrica med pojkvän :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett utmärkt val! Bonustips: på lilla bakgatan cour Damoye (gå in genom grindarna från rue Daval, de är öppna dagtid) ligger ett litet kafferosteri ägt av en mycket gammal tant. Gå dit och drick en kaffe, och köp med lite kaffe som en souvenir hem! Kan fås malt eller som hela bönor :)

      Radera