Om mat

15:40

Har sett den här listan på flera bloggar, och eftersom jag ÄLSKAR mat blev jag så sugen på att fylla i den. Snodde den hos Flora.


Vad var det senaste du åt? 
Frukost. Jag åt leksandknäcke med mosad avokado, en liten fruktsallad på jordgubbar och melon och drack en stor kopp grönt te med hemmagjord mandelmjölk till.

Din sista måltid, om du fick välja?
Nej, omöjlig fråga! Men okej, hm, en hamburgare med riktigt välfriterade pommes, och marängsviss med både kola- och chokladsås till efterrätt.

Bästa matstaden?
Jag måste säga Paris. Dels närheten till maten, att bo mitt i en jättestad och ändå ha marknaden med säsongens frukt och grönt runt hörnet, färskt bröd på boulangeriet på gatan, att kunna köpa fisken färsk hos fiskhandlaren. Att kunna äta enkel men jättegod mat på kvarterskrogen för billig penning, eller äta spännande och lyxig cuisine på några av de bästa restaurangerna i världen, likaväl som att äta genuin vietnamesisk pho vid Place d'Italie eller indiskt på Rue du Faubourg Saint'Denis. Dessutom har vegetarisk och vegansk kost börjat slå igenom och utbudet är spirande men intressant. Jag saknar inget här.
Men jag vill ändå slå ett slag för matutbudet i Hongkong, eftersom jag har en förkärlek till allting asiatiskt och starkt har den staden en särskilt plats i mitt hjärta. Eller kanske magen. Hehe.


Bäst mellanmål? 
Mellanmål får ju gärna gå snabbt, och jag tycker att färsk frukt är en hit. Att skala en banan och ta ett äpple i andra handen, och sedan ta en tugga av varje är både enkelt och supergott. 

Mat du ofta har hemma?
Havregryn, bananer, champinjoner, knäckebröd, avokado, ost, kokosmjölk, risnudlar, linser, konserver med olika bönor, tahini, röd currypasta, ingefära, vitlök, chili, soja, ägg och någon typ av mjölk som passar i te (mandel- eller ko-). 


Vad blir det för middag ikväll?
Oj, oddsen är att det blir nudlar med massor av grönsaker och stark sås gjord på kokosmjölk och massor av kryddor. Det äts ganska ofta variationer på det hos oss på vardagskvällar. Snabbt, enkelt, gott. 

Mat du ogillar?
Svårt. Provar nästan allt och gillar det mesta men i varierande grad. Finns få saker jag inte gillar alls, men det skulle väl vara bläckfisk. Jag har också svårt för skaldjur i för stora mängder, räkor är garnering i mina ögon. Och så gillar jag inte ostron. Så just med saker från havet är jag visst lite kräsen.


Om du bara fick äta en och samma efterrätt resten av livet?
Cheesecake och champagne.

Vad är det konstigaste du har i kylskåper just nu?
Hm, picklad lime kanske?

Vad har du för grönsaker hemma?
Paprika, vitkål, svartkål, gurka, babyblad-sallad på påse, körsbärsplommontomater, minimajs, vanlig majs... tror det är allt.

Hur är det på ostfronten?
Lite deppigt och tomt just nu. Bara en grevé tror jag.


Vad är du ofta sugen på?
Sushi!

Bästa stället att handla mat på?
Marche d'Aligre. Men här i Stockholm gillar jag att handla på Hemköp i Norrtull.

Är du allergisk mot något?
Nej, lyckligtvis inte.


Vem får äta från din tallrik? 
Ingen! Jag kan dela med mig om jag får lägga över på din tallrik men hatar när folk petar i min mat. Blir typ aggressiv.

Din specialitet?
Jag vet inte, tycker att det är roligare att laga nya saker än att laga samma om och om igen. Men jag är rätt bra på nyttiga american pancakes.

Nuvarande matberoende?
Jordgubbar kanske. Längtar verkligen tills säsongen för melon, mango, jordgubbar, fikon och kronärtskockor kommer igång på allvar.

Vad handlar du ekologiskt?
Beror på. Bananer brukar jag välja ekologiskt, frukt i allmänhet. Om jag köper fisk kollar jag alltid efter MSC-märket, och ägg vill jag helst ha ekologiskt eller minst frigående.


Vad äter du på din födelsedag?
Helst på någon trevlig restaurang. Sist fick jag frukttarlett från Le Grenier à Pain till frukost och till middag åt jag kalvnjure och ostbricka och drack skumpa på Sur les quais.

Vad är ditt favoritlösgodis?
Kan inte välja bara en för själva grejen med lösgodis är ju att man får välja flera, men en perfekt godispåse innehåller geleråttor, center, romerska bågar, mjölktänder, kolaskruvar, banana skids, fox-kolor, opera-mints, fruxo och rabarberbitar.

Somrigaste maten?
En fräsch sallad i stil med den nedan, med melon och getost och lufttorkad skinka. Annars är ju baguette och mjukost (så att man kan bryta av och doppa), färsk frukt och vin i en park en favorit.


Vad bjuder du på när du får gäster?
Det är ju olika. Jag och A brukar samarbeta, jag fixar tilltugg/förrätt, han ordnar varmrätt och jag står för efterrätten. Han gillar ju att göra sånt där som tar åtskilliga timmar, det har inte jag tålamod för. Men en bra förrätt skulle vara snittar med getost och tunna äppelskivor till förrätt, och kanske något sånt här till efterrätt.

Vad är typiskt dig att äta?
Äter en banan tillsammans med en dubbel espresso med lite varm mjölk i princip varje dag till förmiddagsmellis innan lunchträningen, så det är väl mest typiskt.

You Might Also Like

0 kommentarer