Att hitta rätt hotell i Paris

10:34Jag får ganska ofta frågor om hur man hittar mysiga, trevliga och prisvärda hotell (och alla möjliga andra frågor också såklart), både från vänner och bekanta och små mail från läsare här. Det är många som hört skräckexempel på hotell folk hamnat på i Paris, och jag förstår det, för det är lätt hänt. Jag har bott på allt från hotell med hål i heltäckningmattan och en toalettdörr som inte går att stänga (!) till nyrenoverade hotell med mjuka sängar och badkar. Prisskillnaden har varit mindre än man kan tro. Men efter ett tag lär man sig vad man ska kolla efter, så jag ska dela med mig av mina tips, plus lite pointers på områden att kolla på, beroende på vad man vill göra på sin resa och vilken budget man har.

- Jag brukar boka hotell via Expedia. Det finns olika erbjudanden och är oftast lite billigare att betala vid bokning, men man kan ofta även betala på plats och då är det även möjligt att avboka utan kostnad fram till ett par dagar innan man skulle anlänt om man får förhinder. Håll utkik efter riktiga täcken med vita sänglinnen vilket signalerar nya, fräscha sängar (undvik alltså hotell som bara har fula överkast på sängarna). Om man vill röra sig runt mycket i staden kan det vara bra att bo nära två olika metrolinjer, annars kan det bli väldigt mycket byten. Det finns ändå fjorton olika linjer!

- Ska man stanna lite längre är det både smidigt och lite kul att hyra en lägenhet. Airbnb förmedlar mängder med lägenheter. Oftast möter man lägenhetens ägare vid lägenheten vid ankomst, och lakan och handdukar brukar ingå, men läs noga vad det står om den lägenhet du är intresserad av. Kom ihåg att du oftast måste lägga en deposition när du hyr en lägenhet, som du får tillbaka vid utcheckning förutsatt du inte har rivit hela lägenheten.

Jag ska återkomma med ett mer utförligt inlägg om olika arrondissement, men som en fingervisning kan man säga såhär:

- Om du vill dricka gott kaffe och äta på trendiga Parisiska bistros, strosa längs kanalen och dricka öl med hipsters så är 10e och 11e arrondissementen ett bra val. Centralt, hippt och inte särskilt dyrt. Det är också tätt med marknader, ett hett tips är den stora marknaden vid Bastille, på Boulevard Richard Lenoir som är varje söndag. Allt från grillspett och ostron till färsk mango och hantverk.

- Om du vill shoppa (allt från H&M till Chanel) och dricka dyrt vin på takterassen till Galeries Lafayette passar det bra att bo i 1e, 8e eller 9e, kring les grands magasins (de stora varuhusen, Galeries Lafayette och Printemps) eller nära Champs Elysées. Här finns också Rue du Faubourg Saint-Honoré och Avenue Montaigne med sina lyxbutiker.

- Om du vill upptäcka smältdegeln Paris och äta mat från alla jordens hörn, gå på electroswing-klubbar och dricka öl på stökiga barer passar det bra att bo i Belleville i 19e och 20e arrondissementet. Ovanför ligger också en av de mysigaste picnicparkerna, Parc Buttes Chaumont med utsikt över staden. Området är dessutom känt för sin graffitikultur.

- Reser man med barn är det lämpligt att bo i övre delen av 8e eller 17e arrondissementen, nära Parc Monceau. Området är lyxigt men lugnt, residensiellt med mycket familjer. I parken kan man sparka boll eller ha picnic. För en familj är även 7e och 14e arrondissementen, väster respektive söder om Jardin du Luxembourg, bra val. 7e är lite livligare, med shopping på Bon Marché, en blandning av enklare och mer exklusiva restauranger men inte så mycket nattliv, medan 14e är en aning mer bohemiskt och hem till katakomberna för den modige turisten. Gemensamt är att de har nära till Jardin du Luxembourg där det finns lekparker, ponnyridning och gräsmattor.

- Vill man turista till tusen, besöka Louvren, äta middag på historiska Le Procope eller glass på Berthillon, fota Notre-Dame, dricka varm choklad på Angelina, strosa i Tuileries, köpa macarons på Ladurée och fika på Café des Flores, så ska man bo i Saint Germain, i 6e arrondissementet eller på öarna som tillhör 1e respektive 4e arrondissementen.

- Gäller det en romantisk helg med kärleken passar Montmartre i västra delen av 18e (väster om Sacre-Coeur) bra, med mysiga restauranger och barer, fantastiska vyer och mysiga små gator. I haute Marais, 3e arrondissementet har de hippa vinbarerna och intressanta designbutiker slagit upp dörrarna bland medeltidshus och små intima restauranger, Square du Temple och Les enfants rouges är bra riktmärken.

Har jag missat något?

Länkarna till Hotels.com och Airbnb är sponsrade genom affiliateprogram, där jag själv valt vilka aktörer jag vill rekommendera. 

You Might Also Like

2 kommentarer

  1. Tack snälla för denna "lilla guide" :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sandy, kul att du gillar den! Hoppas den hjälpte dig hitta rätt :)

      Radera