Cours de Civilisation Francais de la Sorbonne

22:12


Jag fick frågan om jag kan berätta mer om skolan och undervisningen. Det är ju en helt rimlig önskan och nu när jag gått en och en halv vecka i skolan har jag rätt bra koll på hur allting hänger ihop.
Jag läser kursen som heter Cours de Civilisation Francais de la Sorbonne och mitt schema ser ut såhär:
Tre gånger i veckan har jag timmeslånga föreläsningar om fransk historia, fransk litteratur och fransk konsthistoria. Föreläsningarna är helt på franska, men les proffesseurs pratar gaska långsamt och väldigt tydligt så det går ändå bra att hänga med.
En timme om dagen, måndag till fredag, har jag fonetik. Det innebär massor av uttalsövningar med en mycket bestämd men rolig madame och med hjälp av en inspelningsmaskin så att man kan höra sig själv. På fonetiken talas uteslutande franska.
Slutligen har jag två timmar grammatik varje dag. Undervisningen är på franska, men någon enstaka gång per lektion översätter madame något ord till engelska när någon verkligen inte förstår. Grammatiken går ganska fort framåt, och vi har alltid läxor. Ganska mycket läxor. Läxorna består av olika grammatikövningar som vi sedan rättar gemensamt.
Varje torsdag har vi ett diagnostiskt prov i grammatik. Vårt första är på torsdag och därför måste jag bums dyka på böckerna och repetera.

Summa summarum så är det väldigt mycket att göra, högt tempo men jag tycker att jag lär mig massor. Det enda jag saknar lite grann är mer pratande, men det var också vad Blueberry, som jag bokade kursen genom, hade sagt. Jag funderar på att läsa några veckor på en annan skola, som har mer fokus på konversation, efter att jag avslutat den här terminen. Vi får se. Just nu har jag fullt upp med att lära mig så mycket jag bara kan!

You Might Also Like

4 kommentarer

 1. Hejhej och tack för proffsiga inlägg om Paris. Jag har stor nytta av dem, nu när jag sitter och letar boende på Airbnb. Hälsar/Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Annika,

   Kul att höra, tack! Hoppas du hittar finfint boende och har det bra i Paris :)

   Radera
 2. Hej! Jag funderar på att börja plugga franska nästa år på Sorbonne, går just nu 3de året i gymnasiet, och går steg 2 i franska, men är så osäker på vilken språkskola jag bör satsa på? Eftersom att jag aldrig kan vara tyst på lektionerna och gillar och prata kanske det kommer vara svårt för mig att sitta tyst och stilla haha.. Vad tror du? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag har läst på två språkskolor i Paris, Accord (mer info här: http://www.sprakpunkten.se/allmanna-kurser/franska/frankrike/paris/sprakkurser-i-paris-frankrike-accord) och Sorbonne (jag bokade via Blueberry, mer info här: http://www.blueberrysprak.nu/studieorter/franska/paris/skola2.asp)
   Personligen tyckte jag att jag lärde mig mer på Sorbonne, men det innebär också en hel del pluggande och mycket teori, även om det är en hel del samtal på lektionerna också. Accord är betydligt mer samtalsfranska, men när jag gick där pratade jag nästan ingen franska alls, och kände att jag hade fått ut mer av lektionerna med lite grundkunskaper. Eftersom du har sådana så kan skolan säkert passa dig bättre än mig!

   Jag tror att den ultimata kombinationen är att välja en skola som passar, och sedan försöka hitta ett extrajobb några timmar i veckan, gärna med något serviceyrke där du får använda franskan i vardagliga situationer, och prata med både kunder och kollegor. Att skriva ut ett gäng ex av sin CV och gå runt på stan, exempelvis i Marais, en eftermiddag och prata med personalen i butiker och caféer gav mig resultat. Många har skyltar i fönstret om att de söker personal, men om något ser trevligt ut och inte har en skylt ska du inte skämmas för att gå in, vara trevlig och visa intresse ändå.

   Lycka till med allting, och om du har andra funderingar är du alltid välkommen att maila eller skriva fler frågor här!

   Radera