Kontrasternas stad - 8 saker att göra i Berlin

11:04


Det var några jättehärliga dagar i Berlin. Jag hade gladeligen stannat längre. Östra Berlin, och kanske i synnherhet Friedrichshain var mer upprustat än jag minns det - inte så konstigt när tre eller fyra år har gått sedan jag var där sist. Men det finns fortfarande jättegod mat för nästan inga pengar, mysiga biergartens där man kan sjunka ner i en solstol med något kallt att dricka, fantastisk konst och graffiti, mer historia än en enda människa kan ta in och barer och nattklubbar som kan underhålla vid alla tider på dygnet. En levande stad, men ändå trygg och lugn. Några små tips på saker vi hittade och gillade:

Jüdisches Museum
Om judarnas historia, från 2000 år sedan och framåt. Håll bra tempo i början, annars blir man trött på slutet. Vackert hus med intressant arkitektur. Jag tyckte att det bästa var de brev och tillhörigheter från fångar i koncentrationsläger som man kan se innan själva uppvisningen börjar. Inträde 7 euro.
Lindenstraße 9-14, Kreuzberg, u-bahn Hallesches Tor

Hamburger Banhof
En typ av motsvarighet till Moderna Muséet. Förutom den permanenta utställningen, med Warhol, Rauschenberg, Twombly och andra stora namn, har de också tillfälliga utställningar. Just nu är det en om Martin Kippenberger (som var suverän) och Hilma af Klint (som ju hängde på Moderna i våras). Inträde 14 euro.
Invalidenstraße 50-51, Mitte, u-bahn Hauptbanhof.

Golgata
En liten biergarten i anslutning till Viktoriapark. Öl för 3 euro, solstolar och hammockar, lummiga träd som ger lite skugga en solig sommardag. Lugn, trevlig stämning, mycket familjer och en grill. Perfekt när man traskat fötterna ömma och bara vill slå sig ner ett par timmar och hänga. Kolla på bild 2! Gratis wifi, inget inträde.
Ingång från Victoriapark, Kreuzberg, u-bahn Platz der Luftbücke.

Berghain
Nattklubb som ligger i ett gammalt nedlagt kraftverk. Öppnar torsdag kväll och håller öppet till måndag morgon. Untz-untz, blinkande lampor, här inne är det natt dygnet runt. Trevlig stämning  Inträde 14 euro.
Am Wriezener Banhof, Friedrichshain, u-bahn Weberwiese.

CCCP
Liten bar med trevlig personal, målad i rött. Ett glas vin kostade ungefär 4 euro.
Rosenthalerstraße 71, Prenzlauerberg, u-bahn Rosenthaler Platz.

Anna Blume
Restaurang inredd i art noveau-stil. Har en stor fin uteservering på ett mysigt torg. De är kända för sin frukost, men deras crêpes, omeletter, sallader och bakverk. De bredvid oss tog in cheesecake som såg fantastisk ut, men jag var tyvärr för mätt. Min lax-crêpe på bild 4. Josephine drack en drink som enligt utsago var väldigt, väldigt god.
Kollwitzstraße 83, Prenzlauerberg, u-bahn Senefelderplatz. 

Neue Odessa Bar
Hipsterbar på livliga Torstraße, enligt vårt sällskap ska man dricka Moscow mule. Jag drack ett vitt vin som smakade bra. Mysig och dekadent inredning med randiga väggar, dämpat ljus och sammetssoffor. Den knasigaste WC:n med mängder av speglar. Stor uteservering.
Torsstraße 89, Prenzlauerberg,u-bahn Rosenthaler Platz.

Best Western Hotel City Ost
Vi bodde på det här fräscha, nyrenoverade hotell för ungefär 500 kronor per natt. Det ligger mitt på Karl Marx Allée i Friedrichshain med en u-bahn bokstavligen utanför dörren - lätt att ta sig runt, men också nära till Simon-Dach-Straße, Grünberger Straße, Boxhagenerplatz och alla restauranger, barer och second hand-shopping i området.
Frankfurter Allée 57-59, Friedrichshain, u-bahn Samariterstraße.

Det här är såklart bara en bråkdel av allt som Berlin har att erbjuda. Duh. Men det är en början!

You Might Also Like

0 kommentarer