Hongkong

18:26

View from Victoria Peak, Hongkong

Den första staden vi besökte var Hongkong, som jag drömt om så länge. Det var fantastiskt, som jag trott, men samtidigt annorlunda. Såklart. När man fantiserat länge om något hinner man hitta på så mycket. Staden är trygg, lättnavigerad (men backig!) och det finns en uppsjö av mat, shopping och kul grejer att göra. Både högt och lågt, bokstavligen och bildligt. Mycket är ganska billigt, och det som är dyrare ligger oftast i samma prisnivå som Stockholm. Du kan äta nudelsoppa för 25 kronor, och två kvarter bort dricka ett glas vin för en hundring. Jag ska dela med mig av några små guldkorn vi hittade, för den som är sugen på att besöka staden. 
Mitt tips är att bo på Butterfly on Wellington, ett hotell i Central District på Hongkong-ön. Hotellet är helt nyrenoverat och var superfint, med skön säng och hög standard. Vi bodde på sjätte våningen och hade en fin utsikt över parken och höghusen på andra sidan. Om man ska till Hongkong kan jag definitivt rekommendera hotellet. 

Java Java, Hongkong

Det hotellet saknade var frukost, men bara några kliv bort, på 188 Hollywood Road, låg Java Java, ett mysigt litet café med supergod frukost. Här hängde vi på morgnarna, i mjuka soffor och fåtöljer. På kvällen blir cafét en liten bar med ståupp och livemusik, vilket vi tyvärr inte hann prova på.

Java Java, Hongkong

Joyce is Not Here, Hongkong

En kväll drack vi ett glas på Mingle Bar, och pratade om var vi borde gå sedan. Efter att ha kikat i Lonely Planets Hongkong-app, såg vi att ett kvarter uppför backen låg ett litet kluster av olika barer, så vi gick dit. På Peel Street hittade vi Joyce is Not Here, ett litet hål i väggen med livemusik, vin och öl, och en blandning av människor som är så typisk för Hongkong. Kineser, britter, portugiser, en journalist från Singapore och en akademiker från Island. Lustigt nog var Joyce faktiskt där, så vi fick äran att träffa henne.

Joyce is Not Here, Hongkong
View from The Ozone Bar, Ritz Carlton Hongkong

Vår sista kväll i Hongkong besökte vi Ozone Bar, belägen på 118:e våningen av Ritz Carlton. 490 meter över marken kan en sitta på en terass, dricka gindrinkar (kostar ungefär 150 kronor stycket) och se en utsikt där även skyskrapor ser pyttesmå ut. Fläckfri service, jättegoda drinkar och tilltugg, magnifik utsikt och en löjligt lyxig toalett. Om du åker till Hongkong, besök Ozone. Om så bara för ett enda glas så är det värt upplevelsen.
Ozone ligger i Kowloon, mittemot Hongkong-ön. En tar färjan över, och här finns enormt mycket shopping. Vill man shoppa i amerikanska och västerländska kedjor, och lyxmärken, är det hit du ska. I gigantiska Harbour City Mall hittar du allt.

Restroom at The Ozone Bar, Ritz Carlton Hongkong

View of Hongkong skyline in sunset, from Kowloon

När det kommer till turistandet, blev det inte så mycket av den saken för oss. Vi besökte Hongkong Park, som har ett fågelhus (leta efter skyltar som det står Aviary på) med en hög träbro mellan trädkronorna, där en kan smyga runt och titta på fåglar. Vi åkte upp till Victoria Peak, som är en hög utsiktspunkt ovanför staden. Det går en bergbana upp dit, som går brant, brant uppför berget, som jag tyckte var läskig men spännande.
Sista bilden är tagen i Kowloon. Man ser knappt Hongkong-ön med sin skyline på andra sidan vattnet, för all smog. Men solnedgången var fin. Jag tyckte att Hongkong var fantastiskt.

You Might Also Like

0 kommentarer