Karibisk böngryta och kycklingfärsbiffar

15:29


I lördags pillade jag i skafferiet och hittade en förpackning med vackra, spräckliga borlottibönor. Jag bestämde mig för att det skulle bli sådana till söndagsmiddag, och lade dem i blöt tillsammans med lite kidneybönor. På söndagen improviserade jag ihop den här nyttiga grytan som jag serverade ihop med enkla kycklingfärsbiffar. Receptet räcker till två personer plus var sin matlåda.

Du behöver:
Valfria grönsaker (jag använde en morot, en halv squash, en paprika och några charlottenlökar)
Valfria bönor (jag använde 130 g borlottibönor och 70 g kidneybönor, torrvikt)
En slurk olivolja
4 vitlöksklyftor
1 förpackning krossade tomater
1 dl kokosmjölk
1/2 dl kokos
Efter smak: chiliflingor, palmsocker (eller honung), ingefära, kanel, muskot, soja, salt och peppar
250 g kycklingfärs
2 ägg
1/2 dl ströbröd
salt, peppar, muskot, kardemumma

Förkoka de blötlagda bönorna. Hacka och stek upp grönsakerna och tre av vitlöksklyftorna i botten på en kastrull så att de blir mjuka. Ha alla kryddor framför dig så att du kan krydda lite åt gången, hela tiden. Häll på bönor och sedan krossade tomater, rör sedan ned kokosmjölk och kokos. Smaka av och krydda lite till. Smaken ska vara lite söt (av palmsockret/honungen) och rätt stark. Sänk värmen och låt puttra försiktigt medan du rör ihop kycklingfärs, ägg, den sista vitlöksklyftan (antingen pressad eller hackad i mycket små bitar) och ströbrödet i en kastrull. Gör lagom stora biffar och stek på medelvärme en ganska lång stund. Eftersom det är kyckling måste du vara supernoga med att det är genomstekt, så dela en biff för att kolla när du tror att det är klart.
Servera böngrytan tillsammans med en biff eller två, och toppa grytan med lite mer riven kokos. Om du vill kan du ta lite créme fraïche till också. Kan även serveras med exempelvis basilikapuckar om man vill ha det helt veg!

You Might Also Like

0 kommentarer