Himmelsk kolapaj med äpple och presentpraliner

15:23


Inför julafton var det jag som stod för efterrätten. Vi är inte så förtjusta i julmat i vår familj, så vi lagar oftast annan god mat, med lite julinspiration, istället för att ha ett traditionellt julbord. Jag bestämde mig för att göra en god paj, med fyllning av kola, äpplen och hasselnötter. Det blev fantastiskt. Och så himla enkelt. Var så goda, receptet.

Du behöver:
100 g smör
1/2 dl socker
3 dl mjöl
2 äpplen
1 burk karamelliserad mjölk
en rejäl näve hasselnötter (kan såklart hoppas över om det finns allergiker i sällskapet)
Kanel och salt

Sätt ugnen på 175°. Rör rumsvarmt smör och socker, plus något kryddmått salt, i en bunke tills det blir följsamt. Rör i mjölet, lite åt gången, tills du får en bra konsistens. Tryck ut pajdegen i formen, nagga botten lite med en gaffel, och ställ in i ugnen ca 10 min. Ta ut och låt svalna medan du skalar dina äpplen och skär i tunna skivor. Öppna burken med karamelliserad mjölk och rör ner 2 kryddmått salt och kanel efter smak (provsmakningen är det bästa). När du är nöjd, häll ungefär halva burken i botten på pajskalet (som säkert fortfarande är ganska varmt, det gör ingenting). "Ställ" äppelskivorna upp i den kladdiga såsen, i fina rader. Häll sedan resten av kolasåsen över och sprid ut jämnt, det gör ingenting om några äppelskivor välter. Strö hackade hasselnötter över, och ställ in i ugnen 25 minuter. Ta ut, låt svalna, ställ i kylskåpet. Serveras med vaniljglass.


När jag ändå höll på i köket passade jag på att knåpa ihop chokladpraliner till familjen. Mamma fick med nougat och hasselnötter, pappa med mörk choklad och smarties och lillasyster med mörk mintchoklad, vit choklad och hackad polkagris. De med kokos är bara ett ihopkok av den sista smälta chokladen som blev över.
Jag gjorde pralinerna på min silikonmatta för macarons, vilket var jättesmidigt. De fick en fin form och lossnade lätt.


You Might Also Like

0 kommentarer