Fullkornsbröd med hasselnötter
09:01Efter att ha kikat på några recept bestämde jag mig för att freestyla ihop ett bröd av det jag hade i skåpet hemma. Det blev supergott, och är väldigt nyttigt, fullt med bra fetter, fibrer och mineraler.
Du behöver:
1/2 dl krossade linfrön
1 dl grahamsmjöl
2 msk fiberhusk
1 nävel hasselnötter, hackade i mindre bitar
1/2 dl mandelmjöl
1 msk bakpulver
1 dl äggvita
1 dl lättkvarg
Sätt ugnen på 175°. Blanda alla torra ingredienser (allt utom äggvita och kesella) i en skål. Rör sedan ner äggvita och kvarg och rör till en jämn, lite stum deg. Lägg degen i en oljad eller smörad brödform, och stoppa i ugnen 30 min. Ta ut, låt svalna lite, och stjälp upp.
Brödet tar bara fem minuter att slänga ihop! Vill man göra det ännu enklare kan man byta ut mandelmjölet mot mer grahamsmjöl eller mot vetemjöl, och nötterna kan förstås lika gärna vara valnötter eller solrosfrön, till exempel. Receptet ovan räcker till en liten limpa, min form är bara ca 15 cm lång för vi äter inte så mycket bröd. Dubbla receptet om du har en större form. Eller gör små frallor om du föredrar!
Perfekt som tillbehör till soppa eller en sallad, till frukost eller mellis. Eb skiva innehåller ungefär 35 kalorier och 2 g vardera av fett, protein och kolhydrater. Klarar sig ett par veckor i kylskåpet, men det går nog åt fortare än så :)
2 kommentarer
Jag önskar att jag kunde slänga ihop bröd bara sådär men jag orkar aldrig :-P
SvaraRaderaPs, kan du inte ta bort den där ord-verifieringen? Det är sjukt jobbigt att kommentera!
Det tar bara tre minuter att knåda ihop om man väl sätter igång.. men det är lite svårt att motivera sig. Om man har en brödform blir det lättare tycker jag. Eller om man har något särskilt som man vill ha in i ett bröd, typ nötter eller pumpafrön eller nåt. Nästa gång ska jag toppa med något gott!
RaderaTog bort det nu, visste faktiskt inte ens att det var ordverifiering :)