I lurarna, del 2: podcasts

12:41


Podcasts! En relativt sen upptäckt för mig, men jag har desto mer tagit den till mitt hjärta. Jag lyssnar hela tiden, inte minst när jag åker buss, går och handlar, sitter och jobbar eller när jag tränar. Jag tycker att podcasts funkar väldigt bra om man står länge på en crosstrainer eller är ute och springer, då blir man inte uttråkad. Dessutom kan man lära sig saker medan man blir mer fit! Jag ska presentera några av mina favoriter när det gäller både ren underhållning och sådana man kanske lär sig något nytt utav.
Del 1, om musik, hittar du här. 

Kulturens ABC
Cajsa-Stina Forssberg och Cecilia Suhaid Gustafsson är kulturarbetare. De är bittra, arga, glada, ärliga och väldigt, väldigt roliga. Avsnittet om Stockholm vs. Göteborg är briljant, precis som avsnittet Löneform: annan. Typiskt sådant där man skrattar högt åt på bussen, så att man får konstiga blickar.

Tankesmedjan i P3
Alltid lika fantastiska Tankesmedjan behöver knappast någon närmare presentation. Eller? Jag tycker att deras egen tagline säger det bäst: "Vi säger det alla ska tycka."

Den blå hästen
Malin Åkersten Triumf, hyllad AD som bland annat skrivit copyn för Amnestys kampanj mot könsstympning, ger utrymme för sitt intresse för historia och intervjuar sin pappa, Ulf Åkersten, vars meriter som historieberättare är lite luddiga men han berättar, kryddar, förenklar och det är hemskt spännande för någon som tycker att historia är hemskt intressant men inte kan så mycket som man skulle vilja (läs: mig).

Språkpodcasts
Jag har ju en dröm om att en dag utveckla min stapplande turistfranska till klingande, ledig, flytande franska. Jag gillar exempelvis Learn French by Podcast, French Verb Drills och Podcast Francais Facile. Jag har hittat dem genom att söka på "french" i iTunes i mobilen, och jag gissar att det finns för massor av språk. Varför inte lära sig japanska medan man tränar inför halvmaran?

TEDTalks (audio)
TED är ju alltid bra. Perfekt att lyssna på när man är på väg till jobbet på morgonen, för att vakna till och bli lite inspirerad.

Short Stories
En kort novell eller berättelse, uppläst eller spelad som radioteater, är perfekt för ett pass. Selected Shorts är timmeslånga och passar utmärkt för ett pass på crosstrainern eller en mil i löpspåret. The Truth håller väldigt hög kvalitet men är bara kvartslånga och passar kanske bättre på morgonbussen, The Death of Poe (avsnitt släppt 18 oktober) är min favorit. The New Yorker: Fiction består av en känd författare som läser en annan känd författares verk som publicerats i tidskriften. Den är lite pretto men har många guldkorn, exempelvis den senaste där David Sedaris läser Miranda July.

 Fler podcasts hittar du såklart hos iTunes!

You Might Also Like

0 kommentarer