Höstsoppa med butternut squash

16:58


Igår lagade jag en supergod soppa med den enkla basen butternut squash och morot. Den var söt, stark, och värmde magen riktigt fint på höstkanten.

Du behöver: 
1/2 butternut squash
2 morötter
1 vitlöksklyfta im du har tidiga möten eller liknande, annars 2
En rejäl näve cashewnötter
Lite smör och lite rapsolja
Grönsaksbuljong
1/2 dl matlagningsgrädde (eller veg-alternativ)
2 tsk flytande honung
Timjan, örtsalt, peppar, lite curry och chilipulver


Smält en klick smör i botten på en mellanstor kastrull, tillsammans med rapsoljan. Snåla inte, det blir så trist. Ett par teskedar av varje. Vrid ner värmen och släng ner vitlöken i skivor (den får inte bli bränd, då smakar hela soppan bränt). Dela morötter och squash i slantar och kuber och lägg i kastrullen. På med alla kryddor, även honungen, och rör om med jämna mellanrum. Passa på att sniffa lite också, det luktar himmelskt.
När bitarna börjar bli mjuka, häll på buljongen och 2/3 av cashewnötterna och låt puttra 10 min eller så. När bitarna är mjuka, stäng av värmen och mixa soppan jämn med en mixerstav. Tillsätt matlagsningsgrädde (eller vablig grädde, om du känner dig väldigt dekadent) och smaka av med kryddorna igen så att du får rätt balans. Det ska vara lite söt och savoury med lite sting i eftersmaken.
Lägg upp soppan i skålar och toppa med resten av cashewnötterna, gärna lite hackade. Jag pyntade med tunna små skivor grön paprika.



You Might Also Like

1 kommentarer

  1. Cheers, det här var perfekt ikväll, soppan puttrar för fullt.

    SvaraRadera