Tio fina filmer om Paris, del 4: Midnight in Paris

12:36

rachel mcadams and owen wilson as gil and inez in midnight in paris

Woody Allen har varit en av mina favoritregissörer sedan jag såg Annie Hall första gången för nästan ett decennium sedan (då den redan hade nästan tre decennier på nacken). Han har gjort några av mina absolut favoritfilmer, som Melinda and Melinda och Manhattan, och några bottennapp som urusla Match Point (nä, ingen länk på skräpet). Förutom att den utspelar sig i Paris och har en helt magisk cast, tycker jag att Allen med Midnight in Paris har hittat tillbaka till den kvicka, ironiska, smarta och referenstäta dialogen som jag saknat. 

marion cotillard as adriana in midnight in paris

Filmen handlar om Gil, som jobbar med att skriva filmmanus men som nu kämpar för att skriva en roman. Han åker till Paris med sin osympatiska fästmö, Inez, och hoppas att han ska hitta inspiration i staden som huserat Ernest Hemingway, Zelda och F. Scott Fitzgerald, Gertrude Stein, Pablo Picasso och oräknerliga andra legender. En sen kväll blir han upplockad av en taxi som hämtad ur 20-talet, och får upptäcka en helt ny sida av Paris.

alison pill and tom hiddleston as zelda and f. scott fitzgerald in midnight in paris

adrien brody as salvador dali in midnight in paris

Filmens absoluta höjdpunkt är Adrien Brody som Salvador Dalí. Castingen är nästan magisk, scenografin och kostymen är perfekt - det är inte konstigt att en av filmens alla oscarsnomineringar vad för art direction. Jag vurmar för 20-talets Paris lika mycket som Gil gör i filmen, så i väntan på filmen var jag i upplösningstillstånd av förväntan - och den gjorde mig inte besviken.

gil and adriana in midnight in paris

Del 1: Les petits mouchoirs hittar du här.

You Might Also Like

2 kommentarer

  1. Jag såg den i Paris. Det var häftigt att gå ut från bion och promenera över Pont de Cité. Paris på film och sen Paris irl :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter ju hur fint som helst! Åh, vad jag saknar Paris nu...

      Radera