Löksoppa med bacon

11:19

Igår lagade jag en himla god löksoppa med bacon och toast till.


Min variant har inte sin toast i själva soppan på traditionellt franskt vis. Det är väldigt gott men lite krångligt eftersom skålen blir varm och det tar lite extra tid. Det är ju inget som hindrar att man doppar toasten i soppan om man känner för det. Vill man prompt ha toasten i soppen så kommer en beskrivning på hur man gör i slutet av receptet, som är avvägt för två personer.

Du behöver:
1,5 msk smör (lämplig matolja för veg)
3 gula lökar
5 dl vatten
1 tärning kycklingbuljong (grönsaksbuljong för veg)
Ca 1 dl vitt vin
80-100 g bacon eller sidfläsk, i små bitar (fejkon för veg, den här är god t ex)
Timjan
Svartpeppar
Bröd som passat att toasta i ugnen
En ost du gillar, gärna vällagrad

Sätt på ugnen på 200 grader. Dela lökarna på hälften och gör sedan tunna skivor så att du får halvmånar. Smält smöret i en medelstor kastrull, vrid ner värmen och i med löken. Använd en slev för att röra om, löken ska inte bli bränd utan bara mjuk. Smaksätt med timjan (exakt just nu luktar det himmelskt). Efter ungefär 10 minuter är det klart, häll på vatten (gärna uppkokt i vattenkokare om du vill att det ska gå lite fortare) och buljongtärning. Häll på vin och lite svartpeppar. Låt soppan stå och puttra* medan du steker på bacon och ställer in bröd med ost på i ugnen. Lägg upp soppan i två skålar, strössla bacon (som helst fått rinna av på lite papper först) över och servera tillsammans med toast.

* Om du vill ha toasten i soppan, vänta tills den puttrat klart och lägg sedan upp den i skålar. Lägg toasten ovanpå soppan, strö riven ost över och ställ in i ugnen tills osten fått färg, ca 8 minuter. Ströttla bacon ovanpå och ät!

You Might Also Like

0 kommentarer