Lättare lasagne

15:51Häromdagen lagade jag lasagne till middag. Eftersom jag inte är så förtjust i pasta använde jag zucchini istället. Receptet räcker till fyra portioner, eller två-tre om man är stor i maten. Det passar bra med grovt bröd till annars. Perfekt om du har rester i kylskåpet, eftersom champinjoner, lök, paprika, en ledsen tomat och sådant går ner i färssåsen. Dessutom smidigt som matlåda dagen efter (säger jag av erfarenhet).


Du behöver:
300 g färs (jag använde sojafärs)
1 burk krossade tomater
Eventuella extra grejer som champinjoner eller lök
Salt, peppar, oregano
1/2 zucchini
1,5 msk smör
1/2 msk mjöl
1,5 dl mjölk
100 g riven ost
timjan

Sätt ugnen på 200 grader. Använd en osthyvel för att få tunna, fina skivor av zucchinin. Lägg upp på hushållspapper och strö lite lite salt över (för att dra ur vätska). Låt zucchinin vara medan du steker upp färsen och eventuella tillbehör i lite rapsolja, häll sedan på krossade tomater, smaka av med kryddor och låt stå och puttra i lugn och ro. Smält smöret i botten på en kastrull och tillsätt mjölet, vispa runt ordentligt. Häll sedan på mjölken och vispa medan mjölken värms, det ska tjockna en aning. Lägg sedan i 2/3 av osten och rör tills det är smält. Stäng av värmen på alla plattor. Torka av ovansidan på zucchinin med lite hushållspapper.
Lägg ungefär en tredjedel av färssåsen i botten på en ugnssäker form, ringla lite av ostsåsen över. Lägg zucchiniplattor över, upprepa. Överst lägger du den sista tredjedelen av både färs och ostsås, och strör sedan resten av den rivna osten och lite timjan på toppen. Ställ in i ugnen 12-15 minuter (håll koll på osten, den är bästa riktmärket för när det är klart) och låt sedan stå en liten stund innan servering.

Receptet ger ungefär 300 kalorier per portion, med 32% protein. Har du tränat bör du lägga till lite kolhydrater, exempelvis en grov smörgås med magert pålägg eller en sallad med quinoa. Är man lite lat kan man göra den med ett paket keso istället för ostsåsen, men glöm inte den rivna osten överst! Det är den godaste biten!

You Might Also Like

0 kommentarer