Köttbullar i tomatsås och ugnsgratinerad blomkålsmos

17:07


Igår när jag hade Fröken M på besök  bjöd jag på en liten välkomstdrink. Lite frusna hallon, en skvätt rom och så indian tonic på det. Gott värre. Till middag blev det köttbullar i tomatsås och ugnsgratinerad blomkålsmos, lite magrare (och godare, om du frågar mig) än potatisvarianten. Receptet räcker till två personer.


Du behöver:
200 g färs (jag använde nöt, men vilken som funkar, även soja)
1 äggula
1/2 matsked ströbröd (kan ersättas med t ex mjöl om du inte har ströbröd)
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/3 röd chili
Timjan, oregano, basilika (eller så väljer man bort någon, det är också ok)
Örtsalt och svartpeppar
1/3 normalstort blomkålshuvud
2 msk créme fraîche
ca 50 g riven ost
2 dl krossade tomater
1/2 dl matlagningsgrädde
1 tsk flytande honung (men höfta direkt i grytan för det fastnar bara i mått)

Sätt på ugnen på 225 grader. Dela blomkålen i mindre bitar och koka i en kastrull. Lägg köttfärs, äggula, hackad halv gul lök och vitlöksklyfta, ströbröd, finhackad chili, kryddor, salt och peppar i en skål och rör ihop. Forma till runda små bullar och stek på mellanvärme i lite olja. När alla är i pannan, vänd lite på dem, vrid ner värmen en aning och lägg på ett lock så att de blir tillagade rakt igenom.
Häll av blomkålen, tillsätt créme fraîche och hälften av den rivna osten, lite salt och peppar, mixa med en mixerstav. Lägg upp i två små portionsskålar och lägg resten av den rivna osten ovanpå, toppa med lite timjan och stoppa in i ugnen.
Värm tomatsåsen i en kastrull och häll i matlagningsgrädde och honung. Smaksätt med kryddor, salt och peppar, smaka av så att det blir lagom. Lägg upp köttbullarna på faten och tomatsås ovanpå (jag gör såhär för att det blir "kladd" i botten på stekpannan som jag tycker är äckligt, annars kan man göra tomatsåsen direkt i stekpannan) och ta fram byttorna med blomkålsmos ur ugnen när osten är lagom smält. Ät och njut!

You Might Also Like

0 kommentarer