Fem goda sätt att äta havregrynsgröt

11:37

De senaste dagarna har jag stressat runt som en tok och knappt haft tid att ordna med riktig mat. Väldigt slarvigt, men å andra sidan bra för uppfinningsrikedomen! Äter man nästan bara yoghurt med müsli eller havregrynsgröt så kommer man på sätt att variera smaken. Här är fem varianter på havregrynsgröt.

Grundreceptet är ju alla bekanta med, men vi tar det igen: 
1 dl havregryn
2,5 dl vatten
1 krm vatten
1/2-1 dl äggvita (jag använder från dunk, man kan hoppa över detta om man vill)
1/3 mosad banan (om man vill söta lite, kan hoppas över)
Koka upp havregryn, salt och vatten. När det nästan är klart, tillsätt äggvitan och rör om. Äggvitan smakar ingenting, men är ett bra proteintillskott.

Pepparkaksgröt med lingon
Tillsätt malen nejlika, malen ingefära, kardemumma och kanel. Använd näsan, jag brukar vara försiktig med ingefäran och ta lite extra kanel. Ät med frusna lingon (man kan tina i micron innan) och kanske lite flytande honung, eller med sockerfri lingonsylt.

Morotskakegröt
När du kokar gröten, tillsätt en liten, riven morot, lite ingefära och kanel. Serveras bäst med lättkvarg ihoprört med lite vaniljsocker och mandelflarn. Har du lite riven morot kvar kan du ha det över också.

Äppelpajgröt
Den här kan man göra utan äggvitan. Tillsätt istället lite proteinpulver med vaniljsmak när du kokar gröten. Toppa med antingen osötad äppelmos eller tunna äppelskivor och kanel.

Energigröt
Den här är super innan träning. När du kokar gröten, ha i lite frön och hackade nötter, exempelvis krossade linfrön, solrosfrön och hackade valnötter. Ät med tinade frusna hallon (eller färska om det är på sommaren) och lite lättkeso. Mums!

Bärig gröt
Rör i frusna bär, exempelvis hallon och blåbär, och torkade blåbär eller gojibär eller det du råkar ha hemma, medan du kokar gröten. Festa till det med lite extra bär oppepå och ät!

Jag har aldrig mjölk på gröt, för jag tycker helt enkelt inte att det är gott. Det är såklart upp till var och en, men jag kan inte gå i god för att alla recepten passar med mjölk till. På egen risk, alltså!

You Might Also Like

0 kommentarer