Kardemummadoftande kokostoppar med äpple

12:51

Jag började morgonen med att gå på en frukostföreläsning med Wednesday Relations. Det var väldigt bra frukost, med färsk melon och ananas och trevliga mackor på grovt bröd. Tyvärr var föreläsningen inte så spännande den här gången. 

När vi kom hem från Värmland hade vi med oss en stor kasse med äpplen som vi plockat. Igår luktade det äpple i hela köket och vi kom fram till att vi måste göra något med dem bums. Vi skalade, hackade och fixade. Det blev en stor sats osockrad äppelmos och kokostoppar med äpple.


Kardemummadoftande kokostoppar med äpple

Du behöver:
ca 2-2,5 dl kokos
3-4 äpplen
1 ägg
ca 30 g smör
Lite kardemumma efter smak. Kanel istället om man föredrar det!
Om man vill ha dem sötare föreslår jag lite flytande honung

Sätt på ugnen på 175 grader. Skala äpplena och riv av så mycket fruktkött som möjligt med ett rivjärn. Tre äpplen räcker, men om de är små som våra behövs fyra. Lägg i en bunke och knäck ett ägg över, och häll på smält smör och tillsätt kardemumma eller kanel, eller båda (och om du vill söta med honung, gör det nu). Rör runt tills allt är blandat, tillsätt sedan kokos, lite i taget, tills du får en bra smet som går att rulla i små bollar. Min sats blev 30 små bollar. Jag lade mina i minimuffins-formar, för de är lite smuliga att äta.

Supergoda, och fungerar lika bra till frukosten som till efterrätt. Men det räcker med en eller två, det är sprängfyllda med kalorier. 30 kalorier i varje liten boll, ungefär.


Äppelmos, osötat

Du behöver:
En massa äpplen
En kanelstång
En vattenkran

Skala ock tärna allt fruktkött från äpplen och lägg i en stor kastrull med kanelstången och tillsätt vatten. Det ska vara 6-8 äpplen per deciliter vatten, det beror lite på äpplenas storlek. Det är lättare att hälla på mer vatten, så ta lite åt gången.Låt koka upp, vrid sedan ner värmen och låt sjuda 15-20 minuter. Rör om då och då, du ser när det är klart. Jag gillar när det finns lite mjuka äppelbitar kvar, men föredrar du hela slät äppelmos kan man köra den med en mixerstav när den svalnat lite.
När det har svalnat kan du ställa en del i en burk i kylskåpet, och frysa in resten i små påsar som du kan tina och fylla över i burken när det behövs!

Jag hade lite äppelmos till min lättkvarg imorse (måste äta något innan jag går hemifrån på morgonen, även om det bjuds frukost, jag är alltid hungrig som en varg när jag vaknar) och det var supergott. Längtar till frukost imorgon. Eller så äter jag samma sak till efterrätt efter middagen ikväll. Hehe.

Det var ändå lite äpplen kvar när vi gjort allt det här, så vi skalade, klyftade och frös in i påsar. Så kan man snabbt slänga ihop en äppelpaj eller använda dem i en frukostsmoothie. Perfekt!

You Might Also Like

0 kommentarer