Mina mysigaste hotell i Paris

11:48

Ska du åka till Paris, och har aldrig varit där förut? Eller har du ett minne av en tråkig upplevelse med ett mögelluktande hotellrum med otäta fönster? Här är en liten guide till att välja hotell i Paris och några tips på hotell i olika prisklasser som jag bott på och tycker om.

Om man vill shoppa, och se de stora sevärdheterna som Tour Eiffel, Notre-Dame och Opera Garnier, är det 9:e arrondissementet att rekommendera. På högra stranden, bakom stora och stimmiga Avenue de l'Opera, och les Grands Magasins (Galleries Lafayette och Printemps) ligger ett ganska lugnt men väldigt hotelltätt område med smala gator. Härifrån har du nära till Montmartre åt ena hållet, Seine åt det andra och Champs-Élysées åt ett tredje.
Andra bra områden att bo i, där du, åtminstone områdesmässigt, inte kan bli så fel, Saint Germain (6:e och 7:e, på vänstra stranden) och Marais (nedre delen av 3:e och hela 4:e arrondissementen).

Det knepigaste med parisiska hotellrum är att standarden är väldigt låg, och priserna är ganska dyra. I ett gytter av 1 500 hotell är det svårt att veta vad man ska titta efter. Här är några tips.

- Jag brukar boka via Hotels.com. Smidigt, sökbart och bra priser.

- Kolla vad det är för täcken på bilderna. De mer nyrenoverade, fräscha och moderna hotellen har vanliga täcken med påslakan runt, oftast i vitt. Om du ser ett fult överkast med en filt under - hoppa över.

- Om badrummet ser ut att vara från 70-talet så är det också från 70-talet, och fransmännen är inte direkt kända för att göra ett grundligt jobb med tätning och isolering. Det kommer förmodligen att lukta gammal fukt.

- Om du är osäker, kolla gatan och området för hotellet på Google Maps. Man kan promenera runt lite i street view och få en känsla för hur det ser ut. Vilka butiker ligger där? Ett boulangerie? Någon restaurang? Hur ser den ut?

Men nog med den saken. Här är några slam dunks som du kan boka på en gång. Tried and tested by yours truly.


Hotel Taylor
Det här hotellet ligger precis ovanför Marais. Det har bara två stjärnor men känns betydligt lyxigare. Rummen är nyrenoverade, smakfulla och oklanderligt rena. Fina badrum och stora, mjuka sängar (inte att underskatta i denna stad!) med fluffiga täcken i vita påslakan. Jag har ingenting att anmärka på. Rumspriserna ligger på ungefär 900 kronor per natt för ett dubbelrum, vilket får anses vara ett väldigt bra pris för den här standarden i Paris.

 picture from TripAdvisor

Hotel Maxim Folies
Det här hotellet är del av en kedja som heter Gat Rooms. Det har tre stjärnor och ligger på en liten tvärgata till stimmiga och mysiga Rue Montmartre, som är full med restauranger. Nära till varuhusen Galleries Lafayette och Printemps, och tio minuters promenad till Marais, Montmartre eller Louvren. Rummen är ganska små, men nyrenoverade och fint inredda. Stilen är väldigt modern och kanske inte så typiskt parisisk, men väldigt funktionell. Ett dubbelrum kostar ca 1 000 kronor per natt.

Om du har en lite tajtare budget, eller om du ska stanna lite längre i stan och vill kunna tillreda vissa måltider där du bor, rekommenderar jag sajten Wimdu. Vi hyrde vår lägenhet i somras genom dem och det var smidigt och prisvärt. Med lite tur kan du hitta en liten studio med köksvrå och sovplats för två personer i något av områdena nämnda ovan för 500 kronor natten. Räkna med att standarden är lite lägre än i Sverige, och om du åker på vintern - ta med tofflor och pyjamas även om du brukar sova i födelsedagsdräkten. Många lägenheter är dåligt isolerade och har bara ett enda glas i fönstret, och det är inte ovanligt med stengolv. Burr.
Vill du ändå bo på hotell, men har en mindre budget, så rekommenderar jag Hotel Clauzel, som ligger på en lugn gata i nionde arrondissementet, nära les grands magasins (de stora varuhusen, Galleries Lafayette och Printemps) och med promenadavstånd till mysiga men lite turistiga Montmartre.

hotel lutétia, paris

hotel lutétia, paris

Om du har det så angenämt att du inte har någon budget föreslår jag att du bokar ett rum på Hotel Lutétia. Hotellet byggdes 1910 i art deco-stil och har en rik historia. Bland annat har det varit en fristad för flyktingar under andra världskriget. Många kända gäster har huserat här genom åren, bland annat James Joyce, Pablo Picasso, André Gide, Henri Matisse, Charles de Gaulle och Josephine Baker.  Det ligger i hjärtat av pulserande och exklusiva Saint Germain, mittemot lyxvaruhuset Bon Marché och bara ett stenkast från vackra Jardin du Luxembourg och typiska Paris hotspots som Les Deux Magots, Brasserie Lipp och Café de Flore. Ett dubbelrum går loss på precis över 2 000 kronor per natt, och för att få äran att sova i en juniorsvit får du betala ungefär 3 200 per natt.

You Might Also Like

0 kommentarer