The Unbearable Lightness of Being

11:00

I somras ägnade jag mycket av tid åt att sitta på en bänk eller ligga på en gräsmatta i någon park i Paris och läsa. Utmärkt syssla för varma, lata semesterdagar i världens vackraste stad. 
En av böckerna jag plöjde var The Unbearable Lightness of Being av Milan Kundera. 

the unbearable lightness of being

"Beauty in the European way has always had a premeditated quality to it. We've always had an aesthetic intention and a long-range plan. That's what enabled Western man to spend decades building a Gothic cathedral or a Renaissance piazza. The beauty of New York rests on a completely different base. It's unintentional. It arose independent of human disign, like a stalagmitic cavern. Forms which are themselves quite ugly turn up fortuitously, in such incredible surroundings that they sparkle with a sudden wondrous poetry."

Händelserna tar sin början under Pragvåren 1968. Tereza är en ung flicka från en liten by som blir oåterkalleligt förälskad i en framgångsrik läkare, Tomas. Tomas är en obotlig förförare med åtskilliga älskarinnor. Sabina är en av Tomas älskarinnor, en bohemisk konstnär som själv håller sig med några män åt gången. En av dem är Franz, som i sin kärlek till Sabina finner modet att lämna sin fru, som han inte älskat på många år. 
Karaktärerna är, som verkliga personer, inte alltid så lätt att tycka om - men det är en vacker historia om människoöden i ett Europa som nästan håller på att slitas isär. As far as klassiker goes så är det här en lite tung, men riktigt fin och läsvärd historia. 

You Might Also Like

0 kommentarer